VÍZVEZETÉKEK MODERNIZÁLÁSA

2016. február 24.

Sok régebbi építésű házban jelentkezik az igény arra, hogy a régi ólom vagy acél vízvezeték-hálózatot modernizáljuk, kicseréljük egy korszerűbb, egészségesebb megoldásra. Az ólom vízcsövek esetén nem kérdés, hogy ezt minél előbb tegyük meg családunk és a saját magunk egészsége megőrzése érdekében. Egy öreg, rozsdás acélcső sem egészséges, ezért itt is javallott a felújítás.

shutterstock_66825013Ilyenkor kerül előtérbe a rézcső, mint a megfelelő felújítás egyik eleme. Remek megoldás, bár anyagából adódóan nem olcsó és a szerelésük sem annyira egyszerű, mint a műanyag csöveknek. Nem is csoda, hogy utóbbi népszerűsége egyre nagyobb. A rézcsövek megmunkálása sem bonyolult, sokféle csőidomot választhatunk hozzá, de szerelésükhöz gázforrasztó szükséges, mellyel össze tudjuk forrasztani a csődarabokat. Amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, forrasztás nélküli rézidomokhoz, más néven réz fittingekhez kell folyamodnunk.

Ezen okokból kifolyólag sokan döntenek a műanyag csőhálózatok mellett. Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb is, már az anyagát tekintve is.

Műanyag vízvezeték-hálózat kiépítése kapcsán több gyártó terméke is a rendelkezésünkre áll. Vannak olyanok, amikhez speciális eszközök is szükségesek lehetnek, de a gyártók többsége rendelkezik olyan rendszerrel, amelyet alap, a legtöbb háztartásban is előforduló eszközökkel szerelni lehet.

shutterstock_158188235A cső a legtöbb esetben többrétegű, így biztosítva a hosszú, szivárgásmentes élettartamot. Az ilyen csövet a falon kívül, megfelelő rögzítéssel és a falon belül, bevésve is biztonságosan telepíthetjük. Fontos azonban megjegyezni, hogy utóbbi, falon belüli vezetékelés esetében készítsünk fotót, vagy rajzoljuk le, tüntessük fel a ház tervrajzán, hogy hol mennek a csövek, nehogy egy későbbi felújítás, átépítés alkalmával megsértsük azokat. Egy elázás és az ezzel járó munkák senkinek sem hiányoznak. A falon rögzített csőhálózatokat sok lakásban megfigyelhetjük. Személy szerint nem javallom, mert nem egy szép látvány, bár kétségtelen, hogy olcsóbb, mint besüllyeszteni a falba, gyorsabb és biztonságosabb is, egy csőrepedés alkalmával sem belülről áztatja el a falat. A hiba feltárása és megszüntetése is gyorsabb és bontás nélkül megvalósítható. Mindenki döntse el, melyik a szimpatikusabb.

shutterstock_160500242A csőhálózat kiépítésének gyorsasága abban rejlik, hogy a csőhálózatot, melyet feltekerve vásárolhatunk meg, egyszerűen csak a kivésett falba kell tekernünk és ott rögzítenünk, vagy a falon kiképzett rögzítőbilincsekkel kell felfogatnunk. A hajlításuk is gyerekjáték kézzel is könnyedén megtehetjük, bár fontos, hogy ne törjük meg. A szabály, hogy a cső keresztmetszeténél, ami a legtöbb esetben ½”, tízszer nagyobb sugarú körnek megfelelő mértéknél kisebb sugárban ne hajtsuk meg. Amennyiben sok helyen kell a csövet meghajtani, csőhajlító rugót is használhatunk, mellyel a hajlítás esztétikailag is szebb.

A cső szerkezete több rétegből tevődik össze. Korróziónak ellenáll, mindezek mellett strapabíró. A legtöbb cső kb. 10 bar nyomásnak áll ellen, és akár 90-95 0C víz továbbítására is használható. Amikor fittinget vásárolunk, jelezzük az eladónak, hogy rendelkezünk-e a szereléshez szükséges speciális szerszámokkal, fogókkal, vagy csak egyszerű eszközeink vannak a szerelésre, mert eszerint kell megválasztanunk a tartozékokat.

A csövek toldásánál figyeljünk arra, hogy a teflonszalag megfelelően legyen feltekerve a csőre. Ne lötyögjön, legyen feszes, és ne csússzon el akkor sem, amikor éppen összetekerjük a toldást.

A csővezeték méretre vágásánál pontosan mérjünk és vágjunk, ezen felül számoljunk a néhány milliméter ráhagyással is (esetenként eltérő, de kb. 4 mm-el számolhatunk), mellyel a toldásoknál, csatlakozásoknál, a fittingereknél kell számolnunk.

shutterstock_361588592A szerelésnél ügyeljünk arra, hogy a csövet semmi esetre se sértsük meg, mert lehet, hogy a szivárgás nem azonnal jelentkezik, hanem csak lassan, hosszú idő alatt áztat el minket. Lényeges, hogy üres állapotban (nyomás nélkül), amikor dolgozunk, falba történő bevakolás után, a rendszernyomás alá helyezve már nem láthatjuk azt, ha időközben a cső valamely pontja megsérült. A legtöbb esetben odafigyeléssel a probléma megelőzhető. Előfordul az is, hogy nagy hálózatok esetében mégis félünk attól, hogy a rendszer megsérült-e, ezért lehetőség van arra, hogy kompresszor segítségével a rendszert nyomás alá helyezzük. Így tudunk arról meggyőződni, hogy nincs-e szivárgás, és csak ezt követően dönthetünk amellett, hogy a rendszert vízzel is feltöltjük-e.

A műanyag vízvezeték-hálózat viszonylag az egyik leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. Ezért érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ilyen hálózatott válasszunk, úgy otthonunknál, vagy a régi, nem megfelelő hálózatot ilyenre cseréljük ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.