FASZERKEZETEKET KÁROSÍTÓ BEHATÁSOK ELLENI VÉDEKEZÉS

2016. január 21.

IMG_2366A faszerkezetek védelme egy ingatlan esetén igen fontos. Ennek fő oka az, hogy a legtöbb faszerkezetnek egy épületen belül az esztétikai megjelenésen túl igen komoly feladata van. Legtöbbször statikailag is fontos feladatot lát el. Ezen felül az ingatlanunk egy jelentős részét teheti ki. Ilyen szerkezet a legtöbb esetben a tetőszerkezet, galéria, lépcső. Ezeknek komoly terheket kell megtartaniuk, ebből kifolyólag az épségük, állaguk megóvása fontos szempont, mellyel sok pénzt, bosszúságot és egyéb veszélyes helyzetet előzhetünk meg.

IMG_2378Veszélyeztető tényezők lehetnek az időjárás, a gombák, a rovarok és az ennél komolyabb fenyegetést jelentő tűz is. A faanyagvédelem olyan kezelés, mely kémiai eszközökkel védi meg a fa anyagát a gombáktól, rovaroktól és egyéb nem kívánt behatásoktól. Tulajdonképpen ez a kémiai anyag teremt egy olyan környezetet, mely a rovarok, gombák számára kedvezőtlen feltételeket biztosít. Ezt az anyagot felületre is fel lehet vinni, vagy különböző eljárással a faanyag mélyebb részeibe is be lehet juttatni. Mindezeken túl lehet olyan eljárás is, mely az égést hivatott késleltetni, ezzel is védve a szerkezetet. Felületkezeléskor a leggyakrabban pácot, lakkot, olajat viszünk fel a fa felületére. Ez a külső megjelenésen túl hozzájárul ahhoz, hogy a fa ne legyen nagymértékben kitéve az időjárásnak. A nedvességet elvezeti, az UV-sugárzástól védi, valamint minőségileg felületkezelt faanyagban a rovarok és a gombák is nehezebben tudnak kárt tenni. Ám ha ezt a felső réteget megbontják (pl.: az időjárás rést üt a „pajzson”), az anyag sebezhetővé válik. Ezért érdemes a felületkezelés előtt a faanyag védelméről gondoskodni, mely a fa mélyebb rétegeiben is védelmet nyújt.

shutterstock_130350575Mint minden szerves, „élő” anyagnak, így a fának is vannak természetes ellenségei, melyek pusztítják, folyamatosan bontják le azt. Ilyenkor látjuk, hogy a fa korhad. Ezt gombák okozzák, melyek szakszerű kezeléssel megelőzhetőek, így az anyag is megvédhető. A gombával fertőzött faanyag nedvszívó tulajdonsága eltérő a nem fertőzött részekétől, ezért nedvesség hatására a két felület szemmel láthatólag is jól elkülönül. A gombás terület szerkezetileg is károsul, ezért fizikai nyomással és behatással szemben is másképp viselkedik. Könnyebb benyomni, megbontani, valamint kopogtatásnál az egészséges terület kong, míg a fertőzött tompább hangot hallat. A felület el is színeződhet, vagy a károsodás előrehaladtával szabad szemmel is jól látható elváltozást észlelhetünk.

shutterstock_143974606A gombásodás megelőzésében és megszüntetésében is nagy szerepe van a vizesedés megakadályozásának. Itt gondoskodni kell arról, hogy a víz ne érje közvetlenül a fát, valamint arról, hogy a fa megfelelően száradjon ki. Száraz és járó levegő erre alkalmas. Ha a gombásodás bekövetkezett, a fertőzött területet el kell távolítani. Szerkezeti károsodás esetén kérjük szakember segítségét, mert nagymértékű károsodás esetén a szerkezet megerősítéséről gondoskodni kell. A gombásodás megszüntetésében nagy szerepe van annak, hogy helyesen azonosítsuk a betegséget okozó gomba fajtáját. Ennek az információnak a birtokában már jól választhatjuk ki a megfelelő kezelést és a megfelelő anyagot. A gombásodás megszüntetését követően gondoskodjunk a faanyagvédelemről, valamint arról, hogy a gombák szaporodásának alkalmatlan környezetet biztosítsunk.

shutterstock_305121479A faanyagot az időjárás, víz, tűz mellett károsíthatják a rovarok is. A hívatlan látogatók járatokat „építenek” ezzel gyengítve meg a faanyag szerkezetét. Ezt azért teszik, hogy megfelelő életteret alakítsanak ki maguknak és az utódjaiknak, vagy egyszerűen azért, mert a drága pénzen megvásárolt faanyagunkat táplálékként kívánják elfogyasztani. Fontos, hogy a faszerkezeteket rendszeres időközönként ellenőrizzük akár a rovarok, akár a gombák miatt, mert az időben felismert probléma könnyebben és olcsóbban orvosolható. Tehát ne várjuk meg például amíg a rovarcsalád összes „rokona” benépesíti a padlásunkat. Itt is fontos, hogy a „lakókat” jól beazonosítsuk, mert a védekezésnél ennek fontos szerepe van. Sokan, helytelenül, a farontó bogarakat szúként azonosítják, holott a feldolgozott, élettelen faanyagba a szú általában nem költözik. Amik gyakoriak, azok az álszúfélék, mint a cincérek vagy a kopogóbogarak.

Fontos, hogy a faanyagot beépítés előtt helyesen válasszuk meg és helyesen tároljuk. A fertőzött anyagot ne építsük be. A pénztárcánkhoz mérten válasszunk olyan anyagot, mely a fizikai tulajdonságán kívül ellenállóbb a gombásodással szemben is.

Mindenképpen szánjunk elég pénzt a megelőző favédelemre, mert ha erre nem vagy csak kis mértékben fordítunk hangsúlyt, később nagyobb és drágább problémával találhatjuk szembe magunkat. Vegyük figyelembe, hogy a faanyag védelmére használt anyag a választott felületvédő anyaggal is legyen összeférhető, ellenkező esetben egymás hatékonyságát csökkenthetik. Mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát és a gyártói, felhasználási, tárolási, kezelési utasításokat tartsuk be. Mivel ezen anyagok többsége a természetbe kikerülve igen nagy kárt és szennyezést tud okozni, a fölösleges vagy lejárt anyagot az arra kijelölt, veszélyes anyagokat kezelő telepen adjuk le megsemmisítésre. A felületkezelő anyagok használatakor az előírt munkavédelmi előírásokat tartsuk be, használjunk védőruházatot!

Egy jól megválasztott fa- és felületvédelemmel nemcsak hosszú ideig megőrizhetjük faszerkezetünk állagát, de még megfelelő megjelenést is adhatunk neki, mely sokáig ellenállóvá teszi a faszerkezetet károsító elemekkel és élőlényekkel szemben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.