BETONHIBÁK ÉS JAVÍTÁSUK

2015. augusztus 18.

shutterstock_199005710Mind a legtöbb anyag felületén keletkező hibák miatt, mind a felület esztétikai megjelenése, így a tulajdonos megítélése is jelentősen romlik, hanyag gazdának tűnhet. Sajnos a legtöbb esetben a szakszerűen épített, kezelt felületek is idővel károsodnak, a különböző fizikai, mechanikai, kémiai és egyéb korróziós behatások következtében. Nincs ez másképp a betonfelületekkel sem. Ezek közül is az időjárásnak inkább kitett, tehát a kertben lévő járdák, kocsibejárók rongálódnak gyorsabban. Ilyenkor fontos, hogy ne halogassuk a kis hibák javítását sem, mert a romlás hamar felgyorsul, a repedések mentén újabbak jelenhetnek meg. Ide a téli csapadékvíz könnyen befolyhat, megfagyhat és szétfeszítheti a jég a betont, ezzel balesetet valamint értékcsökkenést és gondot okozva.

Segítségünkre most is több gyártó, forgalmazó által kínált termék lehet, a hiba típusától és nagyságától függően.

A beton egy igen ellenálló, kemény, sok helyen alkalmazható anyag, bár mindezen pozitív tulajdonságai ellenére a kivitelezés minőségére és a kész felület változására mégis figyelni kell. A problémát érdemes időben orvosolni, mielőtt a merevítésül szolgáló vasanyag is elkezd korrodálni, meggyengülni, mert ilyenkor már sokkal alaposabb felújításra lehet szükség. Sokan nem gondolnák, de felújításra még ilyen bizarr esetben is van lehetőség.

shutterstock_199596881A gyártók termékei között sok különbség van: nem minden javítóanyag alkalmazható minden területen. Először is a meghibásodás jellegét kell figyelembe venni, valamint azt, hogy a javítandó felület beltéri vagy kültéri helyen van. A javítás sikere függ a javítandó alap minőségétől és a károsodott, javítandó felület nagyágától és a károsodás mértékétől is. Amennyiben a betonszerkezetnél a nem megfelelő alap hibája miatt keletkezett a sérülés (halmozottan sérült felület), inkább forduljunk szakemberhez. Ilyenkor az történik, hogy a rosszul megépített alap valamilyen irányban elmozdul, megsüllyed, és ez okozza a falszerkezet felületén a törést, károsodást. Ilyenkor nem elég a felületet javítani, mert a hibák újra meg fognak jelenni.

Fókuszáljunk az egyszerűbb, a kizárólag a betonfelületeken jelentkező hibák javítására. A javítóanyag gondos kiválasztása azért is fontos, mert különböző betonfelületek léteznek. Leggyakrabban nyersbetonról, előre gyártott betonelemekről, otthon készített betonról vagy készen vásárolt vasbeton elemekről beszélünk. Az alapfelületet mindenképpen pontosan meg kell határoznunk a megfelelő anyag kiválasztásához.

Vegyük sorra, mi okozhatja a betonfelületen azokat a hibákat, amiket praktikus mielőbb javítani:

  1. A beton bedolgozásának problémája lehet a szétosztályozódás, ami nem jelent mást, mint hogy a nagyobb szemcsenagyságú kövek a kisebbektől külön rendeződve nem kívánt rétegeket képeznek, így törve meg a szerkezet homogenitását és gyengítve a teherbíró képességét. Ha a kizsaluzás után a felületen láthatóan megjelenik a probléma, érdemes javítani.
  2. A betonok egy összetettebb károsodása a karbonátosodás. A levegő szén-dioxid tartalma reakcióba lép a betonban lévő kalcium-hidroxiddal. Ha ezt nem követjük figyelemmel, a veszély fokozatosan növekszik azáltal, hogy a probléma a beton felületén kezdődik, mely a beton pH-értékének csökkenésével jár. A lecsökkent pH-érték a húzószilárdság biztosításáért felelős beton vasalását korrodálhatja, ezáltal gyengül a szerkezet.
  3. Probléma adódhat a hőingadozásból, mechanikai terhelésből adódó repedezéssel. Ennek oka a beton húzószilárdságának gyengesége. Előfordulhat, hogy a beton hirtelen száradása esetén is megjelenhetnek repedések. Ezeket érdemes idő előtt javítani.
  4. A téli jégoldás is problémákat okoz a beton felületén, károsító hatása senki előtt nem ismeretlen.
  5. További probléma lehet a beton kivirágzása, mely a téglafelületekhez hasonlóan általában a felületen, fehér foltokban jelentkezik.
  6. Ritkábban fordul elő a betonok vegyi károsodása, melynek két fajtáját ismerjük: a vegyi bomlást és a vegyi duzzadást.
  7. A betonszerkezet maga ugyan nem éghető, de tartósan magas hőterhelés esetén a szerkezet a kötött víztartalmát leadhatja, így a beton szerkezete is nagyban legyengül. Ilyen esetekben a beton csak kisebb károsodás esetén javítható.

shutterstock_284698772Amikor szakszerűen kiválasztottuk a probléma orvoslására megfelelő javítóanyagot, a gyártó által ajánlott kezelőanyaggal elő kell kezelni a felületet. Ez segíti a javítóanyag megfelelő tapadását a régi felületen. Mindenképpen távolítsuk el a sérült felület málló, töredezett részeit. Amikor a felület tiszta, söpörjük is ki a port, majd vigyük fel a ragasztást segítő anyagot. Általában ezeket hengerrel, ecsettel lehet felvinni. Az anyag megkötése előtt fel kell vinni a javítóhabarcsot, mert csak így lesz megfelelő az anyagok egymás közötti fizikai kapcsolata.

Egyre mindenképpen figyelnünk kell: a betonfelületek javítására alkalmas habarcsok általában nem alkalmasak végső felületképzésnek, kivéve, ha csak nem lőtt betonnal dolgozunk, de az már egy másik történet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.