KÁDFELÚJÍTÁS

2015. július 14.

A fürdőszoba állapota sokban tükrözi a lakás tulajdonosának igényességét. Azonban a fürdőszoba felújításának költségei mérhetetlenül magasak lehetnek. Idővel egy öreg kádat megfelelő karbantartás mellett is fel kell újítani, mert állapota már nem bizalomgerjesztő, és a szennyeződések is gyorsan megtapadnak rajta.

A probléma elsősorban abból adódik, hogy a régi öntöttvas vagy lemezkádakat nem használják rendeltetésszerűen. Ezek a kádak ugyanis nem alkalmasak arra, hogy nehéz, éles tárgyakat – vagy épp olyanokat, melyek felsérthetik a felületét – mossunk bennük. A gyenge minőségű zománccal bevont kádak egyszerűen a rendeltetésszerű használat mellett is megkophatnak, karcosodhatnak.

shutterstock_39128452A kád cseréje számos esetben előnyös lehet, például ha a fürdő burkolatát is cserélni szeretnénk vagy a gépészeti vezetékek helyett is újat kívánunk beépíteni. A rengeteg pluszköltséget azonban pont ezek a kád saját költségeit kiegészítő egyebek jelentik.
A kád felújítására akkor érdemes gondolni, amikor a kádat értéke, eleganciája miatt szeretnénk megmenteni. Gyakran alkalmazzák panelfelújításoknál is, ahol a költséghatékonyság az elsődleges szempont. Van, hogy az öntöttvas kád hozzánőtt a tulajdonos szívéhez, és nem akar tőle megválni. Én magam is jobban szeretem ezt a típust, szemben a lemez- vagy acrylkádakkal. Véleményem szerint ezek jóval időtállóbbak és stabilabbak. A felújításnál előnyös, ha a környezetében a burkolatot nem kell kijavítani, és nem kell bontási munkákat végezni. Számolnunk kell azzal is, hogy a kád felújítása nem olcsó megoldás, hiszen a takarítási munkán kívül egy új felületet kell létrehozni. A szakemberek szinte csak a fém kádak felújítására vállalkoznak.

A felújítási munkák viszonylag gyorsan elvégezhetőek, azonban a festék száradási ideje több napot is igénybe vehet. A munka megkezdésénél a legfontosabb lépés a kád hatékony tisztítása. Meg kell szabadítani a szappanos és zsíros szennyeződésektől, valamint a vízkőtől. A festési terület határait le kell takarni, lehetőség szerint precízen kimaszkolni, festőszalaggal, vagy egyszerű ragasztószalaggal.

shutterstock_211497133A felület felújítására több módszer is létezik. A kádfelújítás, mint sok egyéb felújítási technológia, Európa nyugati feléből származik. A kádat be lehet vonni egyszerűbb vagy kétkomponensű festékkel. Ezek lehetnek hidegen vagy melegen felhordott zománcok. Minden esetben a hőkezeléssel készített zománcozások jelentik a tartósabb megoldást. A felhordás történhet ecsettel, hengerrel, vagy akár nagynyomású szórófejekkel is. Hengerrel vagy ecsettel felvitt, hőkezelés nélkül felhordott rétegeknél csak mechanikai kötés alakul ki. A speciális hideg zománc, amit nagy nyomású szórási technológiával meleg állapotban hordanak fel a felületre, kémiai kötést is eredményez, ezért ez a kádfelújítási módszer is tartósabbá válik. A felújítás során új színezést is adhatunk a felületnek.
shutterstock_204943507A felület festését előnyösebb több vékony réteg felhordásával végezni. A már elkészült rétegeket nem szükséges köztes munkafolyamatként csiszolni, a következő réteg egyszerűen felhordható rá, ha azt a száradás után rövid időn belül újrafestjük. Az egyszeri, vastag rétegfelhordás gyakran eredményezhet megfolyt festéket, végül egyenetlen minőséget. A munkát szobahőmérsékleten ajánlatos elvégezni a megfelelő minőség elérésének érdekében. A legtöbb ilyen utólagos festék nem csak kádak, hanem zuhanytálcák, csempék, mosdók, mosogatók felújítására is alkalmas lehet.

Amennyiben a kád rozsdás vagy horpadt, azt minden esetben a festés előtt ki kell javítani. Ez azonban nagy valószínűséggel a festés kivitelezésének minőségét is hátrányosan befolyásolhatja. Ilyen esetekben személyes véleményként inkább a kádcserét javaslom.

Olcsó megoldásként lehetőségünk van zománcfestéket venni a boltban, de annak felülete és tapadása nem lesz olyan minőségű, mint az ezzel foglalkozó szakemberek speciális gépekkel készített munkái. Sajnos a munka végeredményét sok tényező befolyásolja, így a szép, hibátlan, tartós felületre kicsi a garancia.

Ha mestert hívunk, annak költségei sem ürítik majd ki a családi kasszát. Teljes körű felújítások hozzávetőlegesen 20-30 ezer forint körül alakulnak, kisebb zománchibákat akár 10 ezer forint alatt is megúszhatunk.

A felújított kádat hasonlóképpen kell tisztítani, mint egy újat. Ebben az esetben is kerülni kell a súrolószer használatát. A felület sav- és lúgálló lesz. Az új nanotechnológiás anyagokkal a felület tartósabb tapadást, könnyebb tisztíthatóságot és hosszabb élettartamot biztosít.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.