GÁZBETON ÉPÍTŐANYAGOK

2015. június 30.

Építőanyagainkat őseink a környezetükhöz közel szerezték be, így a tájegységek építési módja és technológiája könnyen megállapítható. A kutatások eredményeként létrejövő új építőanyagok a közlekedési nehézségek elmúlásával már nagy távolságra is szállíthatóak lettek.

CIMG0014A gázbeton építőanyagot már a múlt század elején kifejlesztették Svédországban. Ezt az építőanyagot más néven pórusbeton építőelemnek nevezik, amelyet gázképző anyagokkal készítenek. Alapanyagát tekintve őrölt, égetett mészből, őrölt gipszkőből, cementből, pernyéből vagy őrölt kvarchomokból áll. A nagy elemként legyártott terméket méretvágás után autoklávozással  szilárdítják. Ezt úgy képzeljük el, hogy nagy nyomáson és magas hőmérsékleten szilárdítják az anyagot, amely következtében a szerkezetben kristályok alakulnak ki.

IMG_0249A nagy pórusszámnak köszönhetően könnyű súlyú építőanyaggá válik, amelynek alakíthatósága egyszerű. Háromféle testsűrűségű és két nyomószilárdsági osztályba tartozó típust gyártanak ma Magyarországon. A különböző típusok oldalát más-más jelöléssel látják el. Itt is megjelent a rendszerszemléletű gondolkodás, így már U-zsaluelemeket, fő- és válaszfalelemeket, koszorúelemeket, födémpaneleket is vásárolhatunk.

Az építőelemek könnyen törnek, ezért a szállítás és raktározás során is nagy odafigyelést igényelnek. A falazat első sora alá mindenképpen szükséges a vízszigetelés elkészítése. Az első sort cement vagy hőszigetelő habarcsba kell rakni. Az építőelemek illesztésénél gumikalapácsot használjunk.

IMG_0258A főfalaknak két bekötési formája van. Az egyik esetben minden tartófal egyidejű építésével, kötésben történik az elemek elhelyezése. Később készült szerkezet esetén minden páratlan sor bevésése szükséges. Az elemek sima vagy nútféderes megoldással kapcsolódhatnak egymáshoz. Fontos, hogy a fugákat teljes felületen ki kell tölteni! A méretvágás egyszerűen fűrésszel történik.

IMG_4282Nyílásoknál a parapet legfelső sora alá vasalást kell elhelyezni. Létezik külön furatos elem, amellyel rejtett pilléreket készíthetünk. A könnyű súly miatt felújításhoz, tetőterek építéséhez kiváló anyag, mivel az alatta lévő teherhordó szerkezetet kismértékben terheli meg, ezért célszerű ilyen esetben is alkalmazásuk.

A házépítés mellett belsőépítészeti kialakításokat is végezhetünk vele. Kádak, konyhapultok fogadószerkezetei és egyéb polc építésére is alkalmas az anyag.

IMG_5278Épületgépészetet és villamos rendszert könnyen el tudunk helyezni. A falakra tárgyakat rögzíteni a kerámiaelemekhez hasonló rögzítési módokkal lehet. A kisebb súlyú tárgyakat szeggel is elhelyezhetjük, de a nagyobb súllyal rendelkezőket dübellel vagy átmenő csavaros rögzítéssel kell megoldanunk. A pórusbeton termékek gyakran előforduló építőelemek. A nagy hagyománnyal bíró, tradicionális kerámia falazóelemek népszerűsége miatt a teljes bizalom még nem alakult ki ezzel az anyaggal szemben, azonban elvitathatatlanok a pórusbeton pozitív tulajdonságai.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.