VEZETÉKEK ELREJTÉSE

2015. június 23.

Épületeink, belsőtereink szépsége örömet okoz tulajdonosainak. Azonban számos módon csorbát szenvedhet ez a szépség, amennyiben a homlokzatokon vagy a belső falakon elhelyeznek, készítenek valami oda nem illő dolgot.

A graffiti, tag mellett ilyen lehet – amelyet általában szakemberek készítenek – villany- vagy hálózati vezetékek kesze-kusza rendszere. Szaknyelven ezt nevezik kábelsalátának.

IMG_7684Sajnos homlokzatokon erre nem igazán van megoldás, mert a tulajdonos tudta nélkül vezetik végig a kábeleket a falon. Egy vezeték elvezetését még viszonylag szépen meg lehet oldani, amennyiben a szakmunkásnak van erre affinitása, de több vezeték esetén a rögzítési lehetőségek lecsökkennek, és csak egymáshoz rögzítik a kábeleket gyorskötözővel.

A legjobb megoldás, amikor a kábeleket falon belül csatornában vezetik el. Ehhez azonban vésni kell, azután pedig helyreállítani és ezt nem szokták elvégezni.

IMG_7685Talán a legszebb megoldást a kábelcsatorna felhelyezése nyújtja, ami általában műanyag. Előnye, hogy könnyű szerelhetőséget biztosít viszonylag esztétikus megoldás mellett. Azonban a műanyag az UV-sugárzásra érzékeny, így nem mindegy, hogy pontosan milyen minőségű termék kerül kiválasztásra. Költségesebb megoldást az alumínium profilok jelentenek.

A belső helyiségekben történő vezetékelvezetés is sokrétű. A földön futó zsinóroktól kezdve a felszegezett megoldásokig sok mindennel találkozhatunk. A bontás itt is nehézkes, hiszen tapéta, vagy egyedi festés esetén azt nehezen lehet szépen javítani.

Egyszerű felületeknél azonban a csatorna helyét érdemes elkészíteni. Ez vésővel vagy horonymaró géppel készíthető. Ezután a felületet gipsszel vagy készen vehető glettanyaggal javíthatjuk.

IMG_7686Ahol nincs lehetőség az előző megoldás alkalmazására, ott a kábelcsatorna a legolcsóbb megoldás. Ez lépcsőházakban egyszerűen javítja az összhatást. Előnye főleg gyors megépítése révén jelentős, de plusz konnektorok elhelyezése sem jelenthet kihívást. Közintézményeknél gyakran használják.

A falon történő elhelyezése mellett a plafonon vezetett kábeltálcák is átgondolt megoldást nyújtanak. Ennek elhelyezése nehezebb, hiszen fej fölé kell fúrnunk a dübeleket, amelyekbe a tartóelemeket rögzítjük. Nagy kötegek esetén célszerű az alkalmazásuk, hiszen többszintes is lehet ez a rendszer.

shutterstock_220814674Lakáson belül léteznek más praktikák is. Elegáns a szegélyléceket helyettesítő kábelvezető lécek, kábelvezető csövek használata is. Ezek egyszerűen visszaszedhető, szerelhető megoldásokat nyújtanak a hozzájuk vásárolható tartozékaikkal együtt. Felületük lehet egyszerű esetben fehér vagy a burkolatéval azonos.

A legköltségesebb megoldást az álpadlók készítése jelenti, amelyhez új burkolatot készíthetünk. Viszont a burkolat alatti térben nagy mennyiségű kábelt helyezhetünk el, amelyekhez a különböző típusú kiállásoknál könnyen hozzáférhetünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.