ÉPÍTSÜNK SZÖKŐKUTAT, CSOBOGÓT II.

2015. június 3.

Múlt heti, a szökőkútmedence kialakításával foglalkozó cikkünk folytatásaként a következő sorokból a szökőkutak egyik alapelemét, az erre a célra alkalmas szivattyút ismerhetik meg.

shutterstock_214349983Ahhoz, hogy a víz áramolni tudjon, vagy bizonyos alakzatban tudjon spriccelni a szökőkút, szükséges egy szivattyú. Fontos, hogy mindenképpen erre a célra gyártottat vásároljunk, mert ezek folyamatos üzemre vannak tervezve, míg a többi szivattyú (melyekről már esett szó) nem. Tisztázzuk azt is, hogy mi a cél, mekkora vízhozamot szeretnénk elérni, hány fúvókát akarunk meghajtani, és a vízsugarat milyen magasságra szeretnénk fellőni. Mindezek után lehet keresni és megvásárolni a kiszemelt eszközt. Azonban tanácsos egy szakeladó vagy a gyártó véleményét is kikérni, nehogy meglepetés érjen minket. Ilyen meglepetés lehet, ha alulméreteztük a szivattyúnkat és nem tudja a feladatát ellátni, vagy nem olyan minőségben üzemel, ahogy azt gondoltuk.

shutterstock_222252385A szivattyú elhelyezése fontos szempont, hogy ne hibásodjon meg, illetve élettartama is az előírtaknak és az elvárásoknak megfelelő legyen. Ezt szem előtt tartva ne helyezzük túl mélyre, mert a vízbe kerülő és leülepedő szennyeződés könnyen az eszköz rongálódásához vezethet. A másik, amire figyelnünk kell, hogy esztétikai szempontjából nem túl előnyős, ha a szivattyút látjuk. Ezért mindenképpen érdemes elrejtenünk úgy, hogy olyan helyet alakítunk ki, mely megfelelő mélységben van, és viszonylag védve van a szennyeződésektől is. Fontos, hogy minden igyekezetünk ellenére rakódhat rá szennyeződés, ezért az előírtaknak megfelelő módon és időben takarítsuk eszközünket. Ezek az esetek többségében nem túl gyakori tisztításokat jelentenek, megegyeznek az időközi tó, csobogó, szökőkút karbantartási idejének időpontjaival, tehát 1-2 havonta érdemes takarítanunk őket.

Azt gondolom, hogy egy tó, csobogó, szökőkút igen látványos, dekoratív és hangulatjavító kelléke lehet kiskertünknek. Azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezeket is gondozni kell, ellenkező esetben lehangoló látványt nyújthat. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.