ÉPÍTSÜNK SZÖKŐKUTAT, CSOBOGÓT I.

2015. május 26.

IMG_3346Egy takaros kert látványos eleme lehet egy kis szökőkút vagy csobogó. Az esztétikai látvány mellett megnyugtató, kellemes környezetet teremthetünk velük. Ennek köszönhetően a kertben eltöltött pihenés, kikapcsolódás még nagyobb élményt jelenthet számunkra.  Ezek elkészítése minimális szaktudással és viszonylag kis befektetéssel megoldható.

Egy kis szökőkút illetve csobogó elkészítése, megépítése kreatív feladat. Ilyenkor a fantáziánkat szabadon engedhetjük és különböző megjelenéssel és formavilággal készíthetjük el ezeket. Jelen cikkemben általános érvényű jó tanácsokat osztok meg a kedves olvasóval, olyanokat, melyeket a legtöbb megálmodott csobogó illetve szökőkút esetén alkalmazni tudnak.

IMG_3341Első körben válasszuk ki magát az alap edényt. Dekoratív lehet egy agyag cserépedény, de sajnos ez átengedi a vizet. Mindenképpen olyan edényt célszerű választanunk, amelyik a vizet nem engedi át. Amennyiben kizárólag cserépedényben gondolkodunk, az sem akkora probléma, ha a kertben, a virágágyásban, vagy egyéb természetes helyen lesz „telepítve” a csobogónk. Fontos azonban, ha benti használatra „építünk” ilyen eszközt, akkor az ilyesfajta agyagedényeket kerüljük, mert egy politúros asztalon vagy asztalterítőn bizony nyomot hagy az átszivárgó (csekély mennyiségű) víz. Még akkor is hagyhat nyomot, ha mázas, mert égetés során apróbb hajszálrepedések keletkezhetnek, amin keresztül ez a minimális víz távozhat.

IMG_3340Annak ellenére, hogy kis mennyiségű víz távozik, számoljunk a párolgással is illetve a különböző állatok (madarak, macskák, kutyák, stb.) jelenlétével is. Ügyeljünk arra, hogy a csobogónkban, szökőkutunkban mindig legyen megfelelő mennyiségű víz és a szivattyúnk ne fusson szárazon. Bizonyos barkácsáruházakban, boltokban, kertészetekben, tüzépeken lehet megfelelő tulajdonságú és különböző formájú edényeket vásárolni, hogy saját szökőkutat, csobogót, vagy kisméretű kerti tavat tudjunk építeni. Ezek legtöbbször polietilénből készített, már előre legyártott termékek. Méretük, formájuk változó, mint ahogy az áruk is. Amennyiben a forma és a nagyság nem megfelelő, tófólia vásárlásával saját fantáziánknak megfelelő tómedret alakíthatunk ki, bár ezt minőségien megcsinálni kétségtelenül nagyobb munka.

Tófóliákról már olvashattak a korábbi cikkeimben. A következő héten a szökőkút egy lényeges eleméről, a szivattyúkról olvashat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.