KÉMÉNY BONTÁSA

2015. május 20.

shutterstock_113511886

A kémény fontos részét képezi épületeinknek. Méretétől és típusától függően többfélét különböztetünk meg. A szellőző kémények a természetes huzatnak köszönhetően a belső térbe a szellőzést biztosítják, míg a hagyományos fűtéshez használt kémények az égésterméket juttatják el magasan a szabadba.


A kémények lehetnek falazott (orosz kémény), rendszer jellegű és szerelt kémények.
Manapság azonban a korszerű fűtésberendezéseknek köszönhetően a régi kémények nem megfelelőek, vagy más okból egyáltalán nem használjuk őket.

shutterstock_167443634Nagy többségben ezért a kémények funkciójukat vesztették és gondozásukról is megfeledkeznek. Az orosz kémények esetén ennek következtében a romlás hamar megfigyelhető, hiszen a kéményfej elkezd szétfagyni. A szélterhekből adódó mozgások miatt a fugák megnyílnak. Ez a kémény leborulásához is vezethet. A használaton kívüli kéményekre nem mindig érdemes pénzt költeni, ezért a balesetveszély elhárítása végett vagy a kéményseprő díja miatt gyakran visszabontják azokat.

Két fontos szempont van, amire figyelni kell. Az egyik, hogy a bontás biztonságosan menjen végbe. A másik, hogy a visszabontott kéményre ne legyen tüzelőberendezés rákötve.

shutterstock_84416038A családi házak kéményeit általában a kémény körüli tető megbontásával kezdik, majd erre egy állást vagy állványzatot készítenek, amelyről a bontási munka könnyen végezhető és a bontott építőanyag elhelyezhető. A bontást óvatosan kell végezni, hogy darabok a tetőről ne essenek a mélybe.  A kémény bontása véső, esetleg réselőgép segítségével megy. Rossz állapotú szerkezeteknél előfordul, hogy a téglákat kézzel is le tudjuk feszíteni.
A kéménytestet általában a tetősík alá szokták bontani, hiszen a külső elemektől a padlástérben a tető óvja, további bontása értelmetlen lenne.

Fontos megemlíteni, hogy kéményt és más falazatot födémre dönteni nem szabad. Tilos!

Rendszerkéményeknél is az építési sorrenddel ellentétes módon történik a bontás. Itt is elemenként végezzük a munkát.

A magas gyárkémények eltérő technológiával bonthatók. Itt is lehet elemenként visszaszedni az építményt, de ez általában nem gazdaságos. Amennyiben van rá lehetőség, robbantják vagy döntik a kéményeket. A magas, karcsú szerkezeteknél a környező épületek, utak biztonságára fokozottan kell figyelni, ezért ezek bontását már előre meg kell tervezni.

Jelenleg ezen bontási tevékenységek megkezdéséhez jogszabályban meghatározott dokumentációt kell benyújtani az illetékes hatóságoknak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.