MUNKAVÉDELEM III.

2015. május 13.

A munkavédelemmel foglalkozó cikksorozatom következő részeként gyakorlatias és jó tanácsokkal látom el a kedves olvasót. Fontos, hogy az itt leírtak csak kiegészítő, hasznos tanácsok, amelyek nem zárják ki a baleset bekövetkeztét, és nem helyettesítik a munkavédelmi oktatást. Ezek a tanácsok otthoni, leginkább kezdő, hobbi barkácsolóknak szólnak.

shutterstock_117977719Annak érdekében, hogy a munkával, mint tevékenységgel járó balesetek elkerülhetők legyenek, a fegyelem és a figyelem kimondottan fontos. Ezen felül ügyelni kell rá, hogy a szakképesítést igénylő feladatokat szakember végezze. Fontos, hogy a saját magunk által végzendő feladatok esetén ismerjük a teljes folyamatot, és az ezzel járó veszélyekre is előre készüljünk fel. A barkácsolást amennyiben lehet, ne egyedül végezzük. Mindig legyen mellettünk valaki, aki a bajban segíteni tud. Amennyiben ez nem megoldható, egy ismerősünknek jelezzük, hogy hol, mikor, mivel és meddig szándékozunk dolgozni, mert adott esetben a segítség jól jöhet.

Az általunk használt eszközöket, anyagokat mindig a rendeltetésüknek megfelelően használjuk. Ebben a gyári leírások, a használati útmutatók, a gyártói infóvonalak, a szakkereskedések szakdolgozói, stb. lehetnek a segítségünkre. Hibás, sérült eszközt semmi esetre se használjunk, csak akkor, ha az arra kijelölt szakszerviz a problémát elhárította.

shutterstock_91933778Mérgező, tűzveszélyes anyagoknál kifejezetten ügyeljünk a használati utasítás betartására, a védőruházat meglétére, valamint arra, hogy a helyiség megfelelően szellőztetve legyen. Ezen felül gyúlékony anyag ne kerüljön a környezetünkben, illetve esetleges tűz oltására alkalmas eszközöket tartsunk a kezünk ügyében. Figyeljünk ezekre akkor is, ha nem maga a használt anyag, hanem az eszköz (hegesztő, hőlégfúvó, flex, stb.) alkalmas a gyulladás beindításához.

A vágó- és fúrószerszámokat is kellő óvatossággal használjuk. Mindig legyen nálunk fertőtlenítő- és kötszer.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.