MUNKAVÉDELEM II.

2015. május 5.

Előző heti cikkem folytatása következik a munkavédelemről.

shutterstock_89969965A baleset egy folyamat nem kívánt következménye. Magát a balesetet, mint eredményt, egy veszélyforrás okozza. Fontos, hogy ennek jelenléte csak a baleset lehetőségét adja, a valósan bekövetkezett eredmény kialakulásához kell egy kiváltó ok is. Végeredményül az, hogy veszélyes helyen veszélyes eszközzel dolgozunk, még nem feltétlenül eredményezi a baleset bekövetkeztét. Veszélyes lehet egy kapcsoló felszerelése, cseréje is, de megfelelő szakértelemmel, körültekintéssel, eszközökkel a legtöbb esetben elkerülhető az áramütés. Ellenben ha nem értünk hozzá, nem áramtalanítunk, nem a megfelelő eszközzel dolgozunk, nem biztosítjuk azt, hogy az áramforrást valaki visszakapcsolja, és úgy dolgozunk, akkor nagy valószínűséggel bekövetkezhet az áramütés.

Veszélyhelyzet akkor alakul ki, amikor valami oknál fogva a munkát végző személy részese lesz a folyamatnak.

Fontos, hogy a balesetek elkerüléséhez mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak legyenek.

Szintén fontos, hogy a nem kívánt folyamat leállításához ismerni kell a kiváltó okokat.

shutterstock_172777928Ezek az okok lehetnek személyi és tárgyi eredetűek. Személyi oknak számít, ha a munkát végző személy felkészültsége, szakértelme nem megfelelő, vagy ha egyéni adottságai nem teszik lehetővé a balesetmentes munkavégzést. Ez utóbbi lehet akár a reflex hiánya, lelkiállapota, vagy a nem megfelelő testi adottság. Ezen felül még lehet a munkavállaló nem megfelelő magatartása is. Ide soroljuk azt is, ha alkohol vagy drog hatása alatt áll, valamint ha kialvatlan a munka elvégzésekor.

A tárgyi okok közé sorolandó a nem megfelelő, a hiányos vagy a hiányzó védőfelszerelés, valamint a rosszul megválasztott, esetleg rossz munkaeszköz is.

Eddigi cikkeimben a legtöbb esetben kitértem arra, hogy az adott tevékenység milyen veszéllyel járhat, és ennek elkerüléséhez mit érdemes figyelembe vennünk vagy betartanunk.

Annak érdekében, hogy a munkavégzéssel járó folyamat eredménye ne legyen baleset, a következő heti cikkemben adok néhány jó tanácsot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.