MUNKAVÉDELEM I.

2015. április 28.

IMG_1975A munkavédelemről, mint fogalomról nagyon sokszor hallhatunk. Egy átlagos munkavállalónak optimális esetben ezzel külön nem kell foglalkoznia, mert a munkaadó oldaláról mind felszerelésben, mind felkészítésben biztosítja a munkájához szükséges feltételeket. Azonban nem árt tudnunk, hogy ezeket a szabályokat sok esetben jó, ha az otthoni barkácsoló is tudja és betartja. Fontos, hogy a cikknek nem feladata teljes körűen bemutatni és ismertetni ezeket a szabályokat, de mindenképpen úgy gondolom, hogy néhány jó tanácsot érdemes adni a témával kapcsolatban.

IMG_2936A munkavédelem egészségügyi és biztonsági követelmények összességét jelenti. Célja, hogy a munkát végző személy életét, egészségét és munkavégző képességét megőrizze. Fontos, hogy a munkavégzés körülményét (tárgyi és személyi feltételét), úgy teremtsük meg, hogy a munkát végző személy számára a munkavégzéssel járó feladatokból adódó megbetegedések, balesetek, veszélyek megelőzhetőek legyenek. Fontos a balesetek megelőzése. A munkavégzésből eredő balesetek úgy előzhetőek meg, hogy a munkavégzéshez szükséges berendezéseket a gyártó által előírt módon használjuk, illetve a munkavégzés folyamatát is az előírtaknak megfelelően hajtjuk végre. Ezzel kapcsolatban azonban elmondható, mely az élet legtöbb területére igaz, hogy 100%-os munkabiztonság nem létezik. Ezért a cél az, hogy a kockázatok esélyét minimalizáljuk és 0%-hoz közeli értékre csökkentsük.

Tisztázzuk a munkabaleset fogalmát. A baleset egy külső, a munkát végző személy akaratán kívül bekövetkező nem kívánt esemény, ami az emberi szervezetet éri. Ennek leforgási ideje azonnal, rövid időn belül bekövetkezett folyamat eredménye, mely maga a nem kívánt egészségkárosodás lehet; mérgezés, sérülés és más egyéb baleset.

A munkabaleset  munkavégzéssel összefüggő tevékenység által létrejött, a fentiekben leírt balesetet jelenti.

Nagyon fontos, hogy a munkát végző személy tisztában legyen azzal, hogy az általa végzett tevékenység milyen veszélyforrással jár. Ennek ismerete nélkülözhetetlen a baj elkerülésében.

A balesetek többsége elkerülhető megfelelő ismeretekkel. Ilyen ismeretek a helyes eszköz, gép, anyag megválasztása és azok helyes használata. Ezen felül a teljes folyamat ismerete, a gyakorlat és a körültekintés. Azonban nem elegendő ismernünk azt, hogy milyen eszközt, anyagot használjunk mikor és hogyan, hanem tudatosan érdemes a nem kívánt eseményre is készülnünk. Ez azért fontos, mert egy nem kívánt esemény, baleset, bekövetkeztekor a sérüléseket és károkat tudjuk csökkenteni vagy minimalizálni akkor, ha tudjuk, hogy miként kell az adott, hirtelen fellépő eseményre reagálni. A legfontosabb a megelőzés és felkészülés, mert gyakorlat és a folyamathoz tartozó ismeretek nélkül az adott eredmény tovább rontható!

Az anyagnak nincs vége, következő cikkemben a téma folytatása következik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.