FÜRDŐSZOBAI PADLÓÖSSZEFOLYÓ

2015. április 21.

A fürdőszobák alapvető eleme a padlóösszefolyó. Legalábbis annak kellene lennie, hiszen a régi rossz mosógép vagy egy csőtörés esetén is jelentős segítséget nyújthat.

összefolyó_ szalay csaba01A régi padlóösszefolyók azonban nem kedvelt megoldások, hiszen nem voltak esztétikusak és a szagokat sem zárták megfelelően. Illetve a legnagyobb problémát általában az jelentette, hogy a rossz kivitelezés miatt a padlóösszefolyó a fürdőszobapadló legmagasabb pontjára került, így gyakran körülötte állt meg a víz.


összefolyó_ szalay csaba003A padlóösszefolyók esetén is rengeteg termék áll rendelkezésünkre. Alapjában két típus közül választhatunk. Az egyik esetben alsó, a másikban oldalsó kifolyású megoldásról beszélünk. A termékeknél az egyik fontos jellemző az átfolyási mennyiség, ami a liter/perc érték. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a kifolyó átmérője.

Anyagát tekintve készül műanyag, festett fém és rozsdamentes kivitel is. A korszerű kivitelek már a kent szigeteléssel összekapcsolhatóak, így a lefolyó mellett sem tud leázni a födém, hiszen folytonosan készíthető a szigetelés.[FJ1] 

összefolyó_ szalay csaba004A pontos méretbeállításhoz különböző segédelemek is vásárolhatóak. A modern lefolyók azonban alacsony magasságúak, ami megnehezíti a gyártóknak a megfelelő bűzzáró réteg kialakítását. Ennek ellenére azonban 10-16 cm között választhatunk megfelelő típust. A bűzelzárást egy beépített műanyag pipa, illetve saját anyagú kiképzés oldja meg. Lehet könyök pipa, golyós, illetve buborék bűzelzáró kialakítás is. A kialakítását tekintve mindegyik másképp tisztítható. A pipa vagy a bűzelzáró kiszedése után kézzel pucolható a legegyszerűbben. Vannak öntisztuló kialakítású termékek is.

A minőségnek azonban ára van. Amennyiben zuhanytálca nélküli fürdőszobát készítünk, elegendő lehet a zuhany lefolyója is, hiszen az nagy mennyiségű víz elvezetésére képes.

Azonban a megfelelő karbantartásról gondoskodni kell. Felmosással, azonban az idő során a szutykos víz által hordott szennyeződések eltömítik a szifont és eldugítják a lefolyót. Mindezt otthon, egyszerűen kitisztíthatjuk a fedlap eltávolítása után.

összefolyó_ szalay csaba002A megfelelő mester kiválasztása nagyon fontos az összefolyók építésénél, hiszen itt dől el, hogy jól fog-e működni rendszerünk. Beszerelésnél problémás, ha nincsen rákötve vízelvezetés, amely a tisztításról is gondoskodik. Ilyen lehet a kézmosó lefolyója, amivel a kiszáradás miatt kialakuló csatornaszag is könnyen elkerülhető.

Padlóösszefolyó építésénél nézzük meg először, hogy milyen árfekvés az, amit rá tudunk szánni a termékre, majd szakeladóval vagy vízvezeték-szerelő mesterrel válasszuk ki a megfelelő terméket fürdőszobánkba.


 [FJ1]kiegészíthető vagy javítható a szigetelés, nem?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.