TÓFÓLIA

2015. április 14.


A tavasz beköszöntével időszerűvé válik kertünk rendbetétele is. A növényzet és az épületeink felújítása mellett az új elképzelések megvalósításának is ideje ez. Ilyen ötlet lehet a kerti tó építése, amely új hangulatot vihet életterünkbe.

IMG_6076

A kerti tó készítése egyszerűnek tűnik, de vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani. A fenntartása szempontjából 5 m2-nél kisebb tavat nem érdemes építeni, hiszen hamar algásodni kezd. Két típus közül célszerű választani. Az egyik fajta az, amikor kész tómedret választunk, míg a másik lehetőség, amikor fóliát terítünk. Mindkét lépésnél először a megfelelő helyet kell kiválasztani, mely után a földmunka következik, amellyel lényegében meghatározzuk vízfelületünk paramétereit. Itt arra kell figyelni, hogy a gyökereket és egyéb hegyes köveket távolítsunk el, hiszen a későbbi rétegekben ezek kárt tehetnek. Ezt követően célszerű geotextíliát fektetni a talajra, melyre a tófóliát helyezzük. A tófólia lehet előre megvásárolt, hegesztett kivitelű is, de helyszínen készíthető verzió is létezik, amely alkalmazását inkább fontoljuk meg.

A tófólia vastagsága 0,8-1,5 mm között alkalmazott lemezekből áll. A vastagság kiválasztásánál a tófólia nagysága, a mechanikai hatások és természetesen a tófólia anyaga határozzák meg. Léteznek gumifóliák (EPDM) vagy szövött, erősített kompozit anyagok (BTL) is. Fontos kritérium az UV állósága. A fóliaszélességek 2,9 métertől majdnem 10 méterig terjednek. A fólia– gyártóktól függően– 25 méter hosszúságú lehet.

shutterstock_60132796Az EPDM gumifóliák ára magas. Ez viszont hosszútávon megtérül, mert 40-50 évig megfelelő. Nagy nyúlékonyság, rugalmasság jellemzi, amely megkönnyíti a fólia terítését. A nagy hidegeket is állja. A PVC-lemezekből sokféle típus elérhető. Élettartama lényegesen kisebb, mint az EPDM-é. Létezik újrahasznosított és új alapanyagokból készült változat is. A helyszínen speciális hőlégfúvó készülékkel könnyen hegeszthető.

A BTL fólia jellemzői az előbbi két fóliatípus között megtalálhatóak. Anyagerőssége kiváló és alaktartó. Hidegállósága szintén kimagasló. Nagy szakítószilárdsággal rendelkezik.

A fólia terítése előtt célszerű azt kiteríteni a meleg napsütésben, ezáltal fektetésekor az anyag rugalmasabb lesz és a fóliát simább felületűre tudjuk kisimítani. Ez nagyon fontos, mert tiszta vizű mederben a tófólia – megfelelő meder kialakítása nélkül – látszani fog.

Fontos megemlíteni, hogy polietilén vagy más mezőgazdasági fóliát nem célszerű alkalmazni, mert ezek általában nem UV álló anyagok és hamar megrepedeznek. Ennek következtében a tavunk elereszti a tárolt vízmennyiségét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.