TOKOS NAPELLENZŐ KIVÁLASZTÁSA, FELSZERELÉSE III.

2015. április 9.

Korábbi cikkeimben tájékozódhattunk a tokos napellenzők fajtáiról és felszerelési módjairól. A következő sorokban speciális szerelési esetekről lesz szó.

shutterstock_159929372Olyan fal esetében, melyen hőszigetelés van, a rögzítés eltérő. Ilyenkor a megfelelő hosszúságú rögzítő rudat (melynek hossza a hőszigetelés vastagságához igazodik) a fúrónk tokmányába fogassuk be a megfelelő bitfej kiválasztásával, majd süllyesszük a maró éleket a szigetelésbe. Fontos, hogy a süllyesztésünk a fal síkjában legyen, ezért a furatmélységünknek megfelelő nagyságúra vágjuk először azt le, hogy a kívánt mélységbe süllyeszteni tudjuk azt.  Ezt követően távolítsuk el eszközünket és a furatunkat kefével, porszívóval, kompresszorral, stb. tisztítsuk ki. Ezt követően a 2 komponensű injektáló habarcsot jól keverjük össze úgy, hogy kinyomó pisztolyunk segítségével egy kisebb adagot kinyomunk. Mindezek után toldjuk meg a szár végét egy hosszabbító idommal, hogy mélyen a lyukba tudjuk fecskendezni az anyagot. A rögzítő szárakat forgatva toljuk be a furatba, ügyelve arra, hogy az esetlegesen kifolyó többletanyag ne kenjen össze semmit, illetve ha megtörténik, töröljük le azt azonnal. shutterstock_213770590Fontos, hogy most is a fal síkjába toljuk be a szárakat. Az anyag megkötése előtt a tartókonzolokat helyezzük fel a szárakra és a csavarokat húzzuk meg annak érdekében, hogy a tartókonzolok jól illeszkedjenek. A habarcs megkötése után a konzolokat távolítsuk el és a rögzítőrúd körül tömítő ragasztóval zárjuk el a későbbi hideg levegő illetve pára, nedvesség útját. A következő lépésben helyezzük vissza a konzolokat és jól húzzuk meg a rögzítőcsavarokat. Amennyiben készen vagyunk, fel lehet tenni a napellenzőt. Az eddigieket egy ember is meg tudta oldani, a napellenző felhelyezése már egy segítőt is kíván. Helyezzük a tartókonzolba a napellenzőt és a megfelelő helyre történő illesztést követően rögzítsük azt csavarral. Ezek után ellenőrizzük a csavarokat illetve a rögzítést. Amennyiben mindent megfelelőnek találtunk, a munka befejeződött.
markiza_ szalaycsaba_ 0005Nagyon fontos, hogy a gyártó utasításait mindenképpen olvassuk el, fogadjuk meg és tartsuk be! Ilyen utasítás például az is, hogy bizonyos nagyságú szél esetében a napellenzőt személy- és vagyonbiztonsági okból húzzuk be.
Amennyiben minden utasítást helyesen betartottunk, élvezhetjük munkánk gyümölcsét és a szabadban töltött időt akár szikrázó napsütésben is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.