TOKOS NAPELLENZŐ KIVÁLASZTÁSA, FELSZERELÉSE I.

2015. március 24.

markiza_ szalay csaba_ 0001Itt a tavasz, közeledik a nyár és sokan szeretnék használni erkélyüket, teraszukat is a kikapcsolódásra.  Azért, hogy a szabadban töltött idő intervallumát kibővítsük és a nagy meleggel járó napsugárzás közepette is élvezni tudjuk a szabadban töltött időt, érdemes valamilyen árnyékolón elgondolkoznunk. Számos ötlet, kivitel áll a rendelkezésünkre. Jelen cikkemben azoknak nyújtok tanácsot, akik tokos vagy kazettás napellenző felszerelése mellett döntöttek.  Az előbb említett tokos vagy kazettás napellenzőt olyan helyre is fel lehet szerelni, ahol az időjárás elemeinek fokozottabban vannak kitéve.

markiza_ szalay csaba_ 0002Ez azt jelenti, hogy behúzott állapotban, összecsukva a tok védi a vászont, a tartókarokat, stb. a környezeti hatásoktól, mint az eső, a szél, és a kosz. Mivel sokan döntenek úgy, hogy az idő jelentős részében nyitva tartják a napellenzőt (például olyan helyen, ahol szélcsend van), fontos, hogy megfelelő minőségű árnyékolót válasszunk. Egy jól megválasztott minőségű eszköz hosszú ideig véd minket a nem kívánt elemektől, és díszíti otthonunkat. Ezért a szín és a minta megválasztása mellett UV-védelemmel ellátott szövetet érdemes választani, olyat, amely szakadásbiztos. Mint minden a környezetünkben, egy kifakult, szakadt árnyékoló is ront otthonunk esztétikáján, annak megítélésén, és funkciójában sem biztos, hogy feladatát 100%-ban el tudja látni. Mindezeken felül érdemes impregnált szövetet választani, amely a kosz megtapadását nehezíti, a szövet mosását viszont megkönnyíti.

Kiválasztás:

markiza_ szalay csaba_ 0003Gondosan kiválasztott árnyékolónkat szarufára, erkélyek alá illetve leggyakrabban magára az épület falára szokták rögzíteni. Fontos, hogy a felszerelés helyének megfelelő szerelési csomaggal ellátott ernyőt válasszunk. Ennek érdekében a gyártó ajánlását, leírását, vagy az eladó segítségét is vegyük igénybe a megfelelő árnyékoló kiválasztásakor. Mint a legtöbb kültéri, falra erősítendő eszköz rögzítésénél, itt is különbséget kell tenni a hőszigeteléssel ellátott és a fedetlen fal között, valamint nem mindegy, hogy vízszintes (mennyezet) vagy függőleges (bármely fal) felületre szeretnénk rögzíteni.

Vásárlás előtt pontosan vegyünk méretet és azt a gyártóval, eladóval is egyeztessük annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés a felszereléskor.

markiza_ szalay csaba_ 0004Méretvételkor figyeljünk arra, hogy felszerelésnél a napernyők minimális mérete a legtöbb esetben 250 cm, valamint arra, hogy legyen elegendő hely a toknak. Számoljuk bele, hogy a napellenzőnek van egy meredeksége is. Azért, hogy ez ne vegyen el a szoba kilátásából, a felszerelés magassága legalább 260 cm legyen, így a napellenző kb. 150 dőlésszöge elegendő kilátást tesz lehetővé. Emellett még egy magasabb ember feje lehajtása nélkül is elférhet alatta.

Mostani írásomban általánosságban beszéltem a tokos, kazettás napellenzőkről. Következő cikkemben e heti témámat fogom folytatni. A kiválasztás után az árnyékoló rögzítéséről lesz szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.