FESTÉSJAVÍTÁS, GLETTELÉS V.

2015. március 17.

A glettelésről szóló korábbi cikkünkben megismerhettük a gipszfajták előnyeit, hátrányait, továbbá a felület előkészítéséről olvashattunk részletesebben. A következő sorok betekintést nyújtanak a keverés, a glettelés folyamata és a csiszolás rejtelmeibe.

Keverés:

A keverést a víz adagolásával kezdjük. A víz öntése közben adjuk hozzá a port fokozatosan. Ezt azért érdemes így csinálni, mert sokkal könnyebben és gyorsabban lehet csomómentes anyagot létrehozni. A glettpor hozzáadását addig folytassuk, amíg olyan állagú anyagot nem kapunk, ami éppen csak rajta marad a spaklinkon. Nagy mennyiségű anyag megfelelő keveréséhez érdemes gépi megoldáshoz folyamodni és fúrógépbe vagy keverőgépbe fogható keverőszárat használni.

Glettelés:

shutterstock_163707365A megfelelően bekevert anyagot a spakli segítségével tegyük a glettvasra. Ezt követően a fal síkjához mérten kb. 25o-os szögben húzzuk rá a felületre. Az esztétikus felület érdekében a spaklink segítségével húzzuk le a glettvasról a rákerült anyagot (ez maradhat addig a spaklin is). A tiszta, anyagmentes glettvassal erősen tartva azt, húzzuk le a javítandó felületről a felesleges anyagot. Ez egy viszonylag szép felületet eredeményez, amit már egyszerűbb lesz szépre csiszolni.

Csiszolás:

shutterstock_164271944Mivel nagyon nehéz teljesen sima felületet glettelni, ezért mindenképpen ajánlott festés előtt az egyenetlen glettelést a fal síkjába csiszolni. Ezt ajánlott csiszolóblokkal, vagy egy darab fa, tetőléc (egyenletes és szálkamentes) segítségével végezni úgy, hogy a megfelelő síkkal rendelkező darabunkra fogjuk a vásznat. A csiszolóblokk használata egyszerűbb, gyorsabb. A vászon kis szemcsevastagságú legyen. Figyeljünk arra, hogy mindenhol, egyenletes erővel, eszközünket jól ráfektetve végezzük a csiszolást.

Ezt követően tisztítsuk meg a felületet a portól és az egyéb szennyeződésektől. Ezt lehet ecsettel, porszívóval, kompresszorral, stb. végezni. Festés előtt takarítsunk, és ha lehet, mossunk is fel, nehogy a finom por beleragadjon a festékbe.

Most már teljes képünk van a glettelésről, javítástól. Egy szépen előkészített és glettelt fal a sikeres festés egyik titka.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.