FESTÉSJAVÍTÁS, GLETTELÉS IV.

2015. március 10.

shutterstock_8824660Régebbi cikkeinkben esett már szó a falhibák javításáról, amikor a nem kívánt lyukakat, repedéseket szeretnénk a falban eltüntetni. Ilyen nem kívánt hibák lehetnek a dübelek helyei, vagy az, amikor a felület bizonyos helyen végigreped, vagy a festék pereg le az alatta lévő rétegekről. Jelen cikkünkben azoknak fogok hasznos tanácsokat adni, akiket nemcsak egy adott hibatípus javítása érdekel, hanem a glettelés folyamata általánosságban.

shutterstock_225715063Alapvetően a hibák eltüntetéséhez alkalmazható a gipsz, illetve a glett. A glettelő gipszből létezik por állagú, melynek sűrűségét a hozzáadott vízzel saját magunk tudjuk szabályozni. Ebből a megoldásból létezik olyan, ami előre kikevert (szükség esetén ennek a sűrűségét is tudjuk kis víz hozzáadásával szabályozni), tégelyben található variáció. Maga a gipsz (modellgipsz) por állagú, összetétele víz hozzáadásával jól szabályozható. Hátránya a gyors kötés, ezért nem is igazán használják manapság. Ezt az anyagot csak megemlítjük. Leggyakrabban kisebb lyukak eltüntetésére használják, illetve a villanyszerelők alkalmazzák még kötődobozok, gégecsövek rögzítéséhez. Mennyezeten a használatát nem javasoljuk, valamint „telibe glettelésre” sem alkalmas. A „telibe glettelés” nagy felületen történő glettelést jelent. Ilyen nagy felület az, amikor gépi vakolás után a festő az egész felületet legletteli megfelelő szemcsevastagságú glettel. A száradást követően becsiszolja, majd por- és zsírtalanítás után újragletteli, újracsiszolja. Ezt követően a zsír- és portalanítás után lehet festeni a felületet.

A gletteléshez szükséges eszközök: glettelőgipsz, glettvas, spakli, keveréshez edény, illetve a munka megkönnyítéséhez fándli.

Felület:

A felületet mindig tisztítsuk meg, az elváló részeket távolítsuk el. Ehhez szükséges instrukciókat az előző cikkeinkben olvashattunk. Érdemes a felületet egy kicsit benedvesíteni, illetve az előre kevert anyagnál a kiváló eredmény érdekében az előírásnak megfelelő alapozó anyagot használni. A benedvesített, előkezelt felület jobb kötést fog eredményezni, valamint kisebb eséllyel repedezik majd be.

Következő cikkünkből az anyag keveréséről, a glettelés folyamatáról és a csiszolásról olvashatnak fontos információkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.