FESTÉSJAVÍTÁS, GLETTELÉS III.

2015. március 3.

Múlt heti cikkemben esett már szó a falhibák javításáról, amikor a nem kívánt lyukakat szeretnénk a falban eltüntetni. Ilyen nem kívánt hibák lehetnek a dübelek helyei. Jelen cikkemben is a glettelésről, illetve a festések javításáról esik majd szó.

shutterstock_127869194Abban az esetben, ha a múlt héten említett festéklepergést nem a különböző fedőanyagok összetétele váltotta ki, mindenképpen glettvas vagy spakli segítségével érdemes a már fellevegősödött területet eltávolítani, mielőtt az magától nem kezd el hullani. Később sok bosszúságot és kellemetlenséget, esetleg balesetet okozhat, ha nem tesszük. Ez a folyamat igen egyszerű. Eszközünkkel a réteg alá nyúlva addig toljuk, míg biztos, pergésmentes felülethez nem érünk. Sajnos ez igen nagy kiterjedésű terület lehet. Ezt követően lehet a megfelelő por- és zsírtalanítás után a kívánt rétegvastagságban glettelni a felületet, csiszolni és festeni.

IMG_5497mRepedések javításánál szintén a málló részeket érdemes eltávolítani. Ezt követően, amennyiben szükséges (kis repedéseknél), tágítsuk is ki a sérült részt (ne túlzottan), de csak annyira, hogy a kívánt glett- vagy gipszanyagot megfelelő mélységben és minőségben tudjuk a résbe juttatni. Ebből adódik, hogy a tágítás mértéke minimális, nem kell az apróbb esztétikai hibából tényleges kárt kreálni. Magát az anyagot glettvas vagy spakli segítségével lehet optimálisan felvinni. A massza bedolgozása előtt egy kicsit be is lehet nedvesíteni a falat. Ügyeljünk arra, hogy a mélyedésbe jól tömjük bele az anyagot légbuborékmentesen. Mély repedés esetén üvegszálas hálót is simítsunk az anyagba, mely a későbbi kisebb repedéseket gátolja meg. Az anyagba simítása sem bonyolult feladat. Egy réteg masszát vékonyan vigyünk fel a felületre, ezt követően húzzuk az anyagba az üvegszálas hálót. Amikor ezzel megvagyunk, húzzunk rá még egy réteg masszát úgy, hogy a hálót eltakarja. Amennyiben jól csináltuk, a háló viszonylag mélyebben lesz, így a glett csiszolásakor sem fog kilátszani.

Jelen cikkemben tanácsokat kaphattak az olvasók a falhibák javításáról. Következő heti cikkemben is a glettelés témaköréhez nyújtok még fontos ismereteket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.