FESTÉSJAVÍTÁS, GLETTELÉS II.

2015. február 24.

A múlt heti cikkünkben a falból eltávolítottuk a tiplit, a lyuk környékét megtisztítottuk. Most továbbmegyünk és megismerkedünk festés előkészítéséhez kapcsolódó következő lépésekkel.

szalay_csaba4A munkaterületet, jelen esetben a tipli által hagyott kisebb-nagyobb lyukat a tisztítást követően lehet gipszelni, vagy glettelni. A glettelés talán célravezetőbb, hiszen ezzel a megoldással egyszerűbben, gyorsabban és szebben lehet dolgozni, mint a gipsszel. Ezen felül a gipsz gyors száradása miatt, egyszerre csak kis mennyiséget lehet kikeverni. Spakli, illetve glettvas segítségével vigyük fel az anyagot a lyukba illetve a sérült felületre. Ne foglalkozzunk vele, ha nem olyan szép, úgyis a száradást követően, be kell csiszolni és újra kell glettelni, gipszelni. Miután az is megkötött, finom szemcsevastagságú vászonnal csiszoljuk a fal síkjába. Fontos, hogy a közbenső csiszolás és a második glettelés, gipszelés előtt a fentiekben leírt módon portalanítsunk. Bizonyos glett típusoknál ajánlják az alapozó anyagokat, mely zsírtalanít és megköti a port a jobb tapadás érdekében.

A festésről, és hibákról:

Mindenki látott már olyat, amikor a falfesték egy része elválik a vakolattól, vagy az alatta lévő festékrétegektől. Van olyan eset is, amikor ez akkor lesz igazán feltűnő, ha már egy réteggel átfestettük, mondjuk a mennyezetet és az alatta lévő réteg megszívta magát vízzel. szalay_csaba10Az új réteg súlya nagyban közrejátszik a felületek elválásához. Ezen felül számos kiváltó oka lehet annak, amiért elválik egy felület a másiktól. Nem megfelelően előkészített, zsíros, poros, koszos felület esetén az új festékréteg nem tud az alatta lévő réteghez tapadni és idővel elválik. További hiba lehet az is, ha az alap festékréteg fedéséhez nem alkalmas az újonnan felvinni kívánt fedőréteg. Ilyen eset például az, amikor műanyag festéket meszelnek ki, és a mész lepereg. Ez utóbbi egy drasztikus példa volt. A legegyszerűbb eset pedig az, amikor régi épület esetén, a túl sok festékréteg súlya, a pára és az öreg festéknek köszönhetően kezdenek a rétegek elválni.

Következő cikkünkben arról lesz szó, hogy hogy távolíthatjuk el megfelelően a lepergett festést, és hogy javíthatjuk ki azt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.