FESTÉSJAVÍTÁS GLETTELÉS I.

2015. február 17.

shutterstock_65279827Arról már korábban esett szó, hogy az egész szoba festéséhez hogyan érdemes nekiállni. Jelen cikkünkben arról esik szó, hogyha nem szeretnénk az egész szobát kifesteni és csak kisebb javításokat szeretnénk alkalmazni a fal sérülései miatt, mit kell tennünk. Fontos azonban előre közölnünk, hogy az esetek többségében a javítások bizonyos fokig látszani fognak és az eredmény nem lesz olyan, mintha az egészet újra festettük volna. Ennek oka nagyon egyszerű. A javítandó felületen a festék rétegvastagsága nem lesz olyan, mint az alap felületén, illetve az alap felület idővel veszít színéből, koszolódik, ráadásul egy színezett felület esetén ugyanazt a szint újrakeverni nem igazán lehet.

shutterstock_151736711Bizonyos esetekben érdemes elgondolkodnunk a javításon. Ilyen eset lehet anyagi indíttatású, amikor nincs pénzünk festőt hívni, vagy megfelelő mennyiségű anyagot vásárolni. Ezen felül lehet, hogy a bútorok mozgatása, kipakolása, stb. aránytalanul nagy munkát eredményez. A másik ilyen eset az, ha csak egy tipli (dűbel) helyét, esetleg egy foltot, vagy egy kisebb leázást szeretnénk elrejteni. Nem érdemes belevágni akkor sem, ha szimplán olyan helyen van a sérülés vagy javítani kívánt felület ahol nem látszik.

Dűbelek, tiplik eltávolítása, glettelése:

Amikor egy képet, polcot a falra szerelünk, a legtöbb esetben tipli segítségével rögzítjük a falhoz. A már funkcióját vesztett rögzítés csúnya a frissen festett falon, ezért a festés előtt IMG_5557érdemes eltávolítani, majd leglettelni a rést. A tipli eltávolítása nagyobb fizikai erőt kíván, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen arra tervezték, hogy optimális esetben ne nagyon mozogjon és biztosan maradjon a furatban. Eltávolításakor a megfelelő méretű csavart tekerjük bele, vagy ha nincs olyan méretű kéznél, két kisebb csavart is belehajthatunk, a lényeg, hogy a tipli elejében jól feszüljön. Ügyeljünk arra, hogy ne végig hajtsuk be, mert akkor a tipli végén található kis karmok szétfeszülnek, ami meggátolja vagy megnehezíti a kihúzást, arról nem is beszélve, hogy a falfelületen is nagyobb roncsolást eredményezhet. A tipli kirántását követően a furat mellett kisebb helyen a vakolat is leválhat. Sajnos ez ilyen, de a glettelésnél javítjuk azt is egy mozdulattal.

Ezt követően egy ecsettel, porszívóval, sűrített levegővel (kompresszorral), stb. portalanítsuk a felületet.

A folyamat soron következő lépéseiről a következő cikkünkben tájékozódhat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.