KÜLÖNLEGES KÖNNYÍTETT FÖDÉMEK

2015. február 10.

shutterstock_149468699A mai építészeti kihívásoknak alacsony födémszerkezettel sokszor nem lehet megfelelni. A vasbeton nagy önsúlya miatt csak bizonyos méretekig alkalmazható gazdaságosan. Nagyobb fesztáv esetén a födém lehajlása is nagyobb mértékű az elvártnál. Ezek gyámolítására gerendákat alkalmaztak, amelyek a belső tér hasznos magasságából vettek el nagy teret. Ezek miatt számos ponton igyekeztek a statikusok újításokat bevezetni. Az egyik ilyen példaértékű megoldás BubbleDeck vagy másik gyártó által készített Cobiax födémrendszer.

shutterstock_161570075Az 1990-es évek végén Svájcban fejlesztették ki ezt a födémépítési-technológiát. A kikönnyített födémet úgy kell elképzelnünk, hogy a műanyag „labdákkal” csökkentjük a födém önsúlyát. Tulajdonképpen a födém semleges tengely körüli része a beton tömegéből adódóan nagy terhet jelent, és ezért itt történik meg a labdákkal történő kikönnyítés. A Cobiax technológia a korábbi szögletes kirekesztések helyett belül légüres, polietilén gömb formát használ, így a feszültségcsúcsok keletkezése elkerülhető. A födémvastagság megnő ugyan, de a gerendával gyámolított födémhez képest összességében kisebb magasságú lesz. Az építési időt lerövidítheti a Cobiax síkfödémek alkalmazása, hiszen a födémgerendák zsaluzási és vasalási munkáit mellőzhetjük.

A kivitelezés hatékonyságát eredményezi, hogy a kosarakba összefűzött betéteket kell pluszban elhelyezni a lemez alsó vasalására. A betonozás két ütemben történik. Erre azért van szükség, mert a kosarakban lévő gömbök sűrűsége kisebb, mint a betoné, és ennek köszönhetően a beton vibrálása közben, azok felúsznának.

Létezik félig-előregyártott födémpanel típus is. Itt már elegendő egy ütemben betonozni, hiszen az előregyártás során ezt elkészítették. Könnyű felhasználhatóságot eredményez amiatt is, mert a gyárban a paneleket a tervünkhöz „igazítják”. Ezzel a típussal egy nagyon hatékony kivitelezés érhető el.

Több tanulmány foglalkozik az ilyen típusú födém költségeivel, melyben összehasonlítják azt más födémtípusokkal. Összességében ezek megállapítják azt, hogy nagyobb fesztáv esetén csökkenhet a födémépítés költsége. Azonban a nagy fesztáv ~18 m esetén ez a födém is csak utófeszítéssel válik gazdaságossá.

Hazánkban is alkalmazták már ezt a födémtípust. Találkozhatunk vele Szekszárdon a kórházépítésnél, de Budapesten a Váci Greens projektjénél is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.