FÖDÉMPANEL

2015. február 3.

A födémkészítés építőelemeinek típusaival kapcsolatban az előfeszített gerendás födémeket követően a födémpallókról lesz szó. A födémpalló alkalmazása a tervezőasztalon dől el, aminek előnyei a kivitelezésnél tudnak kibontakozni.

A födémek készítésénél az egyszerű konstrukciókra való törekvés további fejlesztéseket eredményezett a gerendafödémek mellett. A fő szempont a beépítési idő csökkentése. Ennek köszönhetően nagyobb elemeket készítettek és a rendszer kevesebb alkotóból készül.

IMG_5318A gerendás födémekhez hasonlóan itt is tipizálták a méreteket. A támaszközöket ezeknek a paramétereknek megfelelően tervezték. Az elemek általában gyártóüzemben készülnek, de régi építkezésen akár helyszínen is előállíthatták. Az első típusok még a gerendás födémek jellemzőivel bírtak (pl.: Bohn-födémpanel, téglabetétes vasbeton födémpanel.) Készültek felülbordás vasbeton födémpanelek is.

Nagy fesztávolságok esetén népszerű termék volt a T és TT födémpanel. Az alulbordás kialakításnak köszönhetően az elemek fesztáv/súly aránya igen kedvező. Az 1,00 méteres tartómagassággal akár 18 méteres fesztávolságot is gyorsan lehetett lefedni. Az elem jelentős szélességével hihetetlen gyorsan lehetett haladni a kivitelezéssel.

IMG_5320A körüreges elemek mellett manapság még a feszített kéregpaneleket is alkalmazzák. Itt mindenképpen megfelelő vasalású felbeton réteget kell alkalmazni. Manapság már készítenek faalapú födémpanel-konstrukciókat is. Előnye a jelentős súlycsökkentésben jelentkezik. Ezt használja ki a polisztirol födémzsaluzó elem is, amely ugyan alátámasztást is igényel. Hátránya, hogy a hőszigetelő anyag előnytelenül a belső tér felőli oldalra kerül. Emellett ennek vakolási nehézségei is vannak.

A panelek oldalfelülete általában rézsűsen vagy hornyosan van kiképezve, amely az elem elhelyezése után kibetonozásra kerül és ezáltal együttdolgozóvá teszi a paneleket.

Az elkészült födémszerkezetben az utólagos födémáttörések kialakítása minden esetben statikus tervező által vizsgálandó kérdés. Az áttört elem határterhelésének pontos meghatározása csak részletes statikai számításokkal lehetséges.

A gyártói üzemben az előfeszítés biztonságos körülmények között zajlik. Az elemek szélességét általában a gyártási technológia, tömeg, és a szállítási lehetőség függvényében alakítják ki.

Az építkezés során az egyenletes felfekvést biztosítani kell. Erre nagyszerű megoldás a neoprén szalag alkalmazása.

schoeck_baulinks_deA rendszer előnye az azonnali terhelhetőség és csak bizonyos esetekben kell alátámasztó állványokkal építés közben a födémet gyámolítani. A gyors építési lehetőségnek a hátránya, hogy szabadkézzel az elemek nem mozgathatóak, ezért daru segítségére feltétlenül szükség van. Az elemek megfogására speciális himbát kell alkalmazni.

Az előregyártásnak köszönhetően egyenletes minőségű felületet kapunk. Így akár látszó betonfelületként is meghagyhatjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.