DARUZÁS - AZ EMELÉS SEGÉDESZKÖZEI

2015. január 20.

A helyes daruválasztást követően az emeléseknél a segédeszközök kiválasztására is oda kell figyelni.

Az emelés szempontjából rendkívül fontos a daru teherfelvevő szerkezete, a daruhorog. Ez biztosítja a kapcsolatot a teher és az anyagmozgató gép között. A horog lehet egy, illetve többágú kivitelű. A biztonsági horog alkalmazásánál a kötélhimba a horogszárból való kiakadása ellen biztosított.

IMG_5118_resizeA kötöző kötelek végtelenített és véges kivitelűek lehetnek. Anyagát tekintve ma már általában poliészter anyagból készülnek, de régebben kenderkötelet alkalmaztak. Ezek mellett előfordul a lánc és acélsodronykötelek alkalmazása is. Az emelőheveder és az emelőkötél két különböző fogalom. A heveder lapos, szőtt kivitelű. A hevederszalag visszahajtásával fület képeznek.  Amikor a kialakított fület fém szerelvénnyel látják el, akkor vasalással ellátott heveder, vagy ha a hevederszalagot önmagával varrják össze, akkor pedig végtelenített heveder, más néven körheveder vagy végtelenített emelőheveder készül. Az emelőkötél kör keresztmetszetű. A sodronykötelek végén a kötelek visszahajtásnál a törés elkerülése érdekében „kötélszívet” alkalmaznak.

IMG_5124_resizeA kötélhimbák mellett nagyon fontos megjegyezni a merevhimba szerepét. Anyagok mozgatásánál a környezet és az anyag épségére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Így előfordul, hogy olyan segédszerkezettel kell emelni, amely az elemre vízszintes erőket felveszi, és ezáltal nem tesz kárt a szerkezetben. Erre a megoldás az emelőgerenda. Az emelőgerenda és a tárgy között a kötélszárak függőleges helyzetűek.

IMG_5115_resizeA tárgyak megfogását két típusba sorolják. Az oldható kötéseket alakzáró teherfelvevő eszközökkel végzik. Ilyen, amikor kötöző köteleket alkalmaznak. Másik megoldás az erőzáró teherfelvevő típus. A terhet súrlódási erővel, mágneses erővel vagy vákuum létrehozásával rögzítik. Ilyen például, amikor ollósfogót alkalmazunk. Ezt főképp födémpanel elemeknél szokták alkalmazni.

Emelés közben a tárgy irányításához vezetőköteleket alkalmaznak. Ennek balesetvédelmi szerepe is van, hiszen az irányító munkások távolabb kerülnek az adott elemtől.

A daruzás összetettsége miatt irányító, anyagkötöző és daru kezelésével foglalkozó személy vehet részt a munkában. Munkájuk során a kapcsolat nagyon fontos közöttük, így az információ átadását egységes jelekkel vagy rádiókapcsolattal közlik egymással.

A segédszerkezetek után a következő bejegyzésünkben a daru részeiről írunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.