A DARUVÁLASZTÁS I.

2015. január 6.

A daruk főbb típusairól röviden ejtettünk már szót. Azonban, hogy milyen szempontok alapján választjuk meg ezeket a munkagépeket, arról a mai bejegyzésünkben írunk.

daru_ szalay csaba _1A daruzás egy nagyon precíz folyamat. Ezért komoly tervezés előzi meg magát a folyamatot. Első lépésként mindenképpen azt nézzük meg, hogy milyen tömegű, méretű elemet, mekkora távolságra és magasságra szeretnénk emelni. A darunak muszáj ezeknek a paramétereknek megfelelnie.

daru_ szalay csaba _2A daru gémjének (darukar) különböző állásokban más-más a teherbírása. Ez egyértelmű, hiszen egy távolabbra történő emelésnél nagyobb az erőkar, ezáltal kisebb emelést tudunk elvégezni. Az ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a gém állása miatt még a tárgy ne ütődjön a gémnek. Amennyiben különböző segédeszközöket használunk (kötélhimba), és arra rögzítjük az emelendő tárgyat, akkor a maximális horogmagasság nem lesz egyenlő a kívánt beemelési magassággal, hiszen a kötélhimbát és a tárgy magasságát is bele kell venni a számításba. daru_ szalay csaba _3Biztonsági tartalékot is számításba szoktunk venni, amellyel a beemelés magasabb horogállásban is elhelyezhető. Ez például azért is hasznos, mert a pontos elhelyezésnél a darukezelő látja még azokat a személyeket, akik a precíziós munkákban segédkeznek. Fontos, hogy a gép irányváltoztatásakor semmiféle akadály (telefon, villanyvezeték, fa) nem lehet, ezek megszűntetéséről előzetesen gondoskodni kell!

daru_ szalay csaba _5A súly, a távolság és az előbb felvázolt horogmagasságnak függvényében a darukatalógusból kiválaszthatjuk a megfelelő járművet. Persze a helyi vállalkozóktól is függ, hogy milyen géppel rendelkeznek. Ilyen esetben a gépkönyvet kell megnézni, ahol a különböző pozíciókban történő emelésnél a maximális emelési értékeket láthatjuk. A vállalkozó azonban általában tudja, hogy mekkorát képes emelni, de ennek ellenére mindig legyünk óvatosak.

Következő heti cikkünkben egyéb praktikus információkkal gyarapodhat, ha követi a Felújításblog soron következő bejegyzéseit.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.