SZÉN-MONOXID-ÉRZÉKELŐ

2014. december 30.

IMG_2917A szén-monoxid-mérgezésről a fűtési szezon megkezdését követően nagyon sokat hallhatunk a különböző médiumokban. Évente több halálos áldozatot követelő baleset elkerülése érdekében, azonban nekünk kell tennünk. Első körben a tüzelő berendezéseinket minden esetben szakemberrel kötessük be a gyártói, illetve a Magyarországon érvényben lévő előírások szigorú betartása mellet. Ezen felül rendszeres időközönként ellenőrizzük, ellenőriztessük azokat. Nagyon fontos akkor is elvégeznünk a szükséges ellenőrzéseket, ha olyan tüzelő eszközzel rendelkezünk, amely nem kormol. Erre azért van szükség, mert a kéménynél melegedő madarak a mérgező gázoktól könnyen megszédülhetnek és beleshetnek a kéménybe, illetve nyáron fészekrakásból eredő szennyeződések kerülhetnek bele. Ezek mind akadályozhatják az égéstermék megfelelő elvezetését, melynek következtében a visszaáramló mérgező gázok könnyen előidézik a bajt.

IMG_2915Fontos, hogy minden olyan eszköznél, ahol a használat során szén-monoxid keletkezhet érdemes minőségi jelzőberendezést vásárolni és megfelelően telepíteni. Mindenképpen minőségi, bevizsgált, ellenőrzött helyről szerezzük be a jelzőberendezést és telepítésekor ügyeljünk, az előírások betartására. Körültekintően olvassuk el a leírást és a tanácsokat. Fontos, hogy tudjuk, az érzékelő és a rendszeres ellenőrzése sem jelent 100% biztonságot! Véletlenek mindig vannak, ám e véletlenek százalékos esélyét minimalizálhatjuk, illetve a balesetek nagyságát is.

IMG_2914A szén-monoxid-mérgezés tünetei: fejfájás, émelygés, fáradtság. Amennyiben ezeket a tüneteket a helységben más is érzi vagy a jelző készülék szólalt meg, a lehető legrövidebb időn belül hagyjuk el az épületet és értesítsük a tűzoltóságot a 105-ös számon, vagy az általános segélyhívó telefonszámon keresztül: 112. Amennyiben a tünetek enyhék és nem kíséri nagy rosszullét, úgy az ajtókat, ablakokat nyissuk ki és kezdjük meg a helység átszellőztetését. Amennyiben lehet, a tüzelő berendezést azonnal kapcsoljuk ki. Hasonló tünetek után orvoshoz kell fordulnunk. A berendezést addig ne kapcsoljuk vissza, amíg szakember azt át nem vizsgálta és a szükséges javításokat nem alkalmazta.

Összegezve, rendszeres karbantartással, odafigyeléssel és a megfelelően kiválasztott jelzőberendezéssel minimálisra redukálható a szén-monoxid-mérgezés lehetősége.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.