TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK

2014. december 16.

IMG_2576A tűzoltó készülékekre a legtöbb ember úgy gondol, hogy egy olyan oltóberendezés, melyet középületeknél, irodákban, iskolákban, üzemekben, stb. használnak és csak ilyen felhasználási körben szükségesek. Ez azonban csak részben igaz. Az igazság az, hogy az említett helyeken előírás szabályozza az alkalmazásukat, azonban ez nem azt jelenti, hogy csak itt érdemes használni őket.

Minden háztartásban és a személygépjárművűnkben is érdemes tartani egyet. Erre azért van szükség, ha tűzveszélyes anyagok, – főleg így karácsony tájékán – a mécsesek, csillagszórók bajt okoznának, akkor a szükséges beavatkozást lehető legrövidebb időn belül meg tudjuk kezdeni.
A tapasztalatok azt mutatják, ha a tűz keletkezését követő fél-, egy percen belül az oltást nem tudjuk megkezdeni, és azt hatásosan végrehajtani, szinte biztosan megjósolható, hogy a műveletet a hivatásos tűzoltók fogják befejezni.

IMG_2580Ezért nem árt tudnunk, milyen berendezések közül választhatunk otthonunk és családunk védelme, biztonsága érdekében. Azt, hogy a fentiekben felsorolt helyeken hány darab, milyen típusú, berendezést kell választanunk, abba nem kívánunk belemenni. Itt már különböző szabályozásoknak kellene megfelelni, amit nagy valószínűséggel úgyis egy megbízott cég munkatársai fognak elintézni.

Tűzoltó készülékek jelölése:

Az MSZ EN 2: az 1993-as szabványba van foglalva, hogy melyik típusú hordozható tűzoltó készülék milyen tűz oltására alkalmas. Azt, hogy a tűz típusa melyik besorolás alá tartozik, azt az égést tápláló anyag jellege, valamint halmazállapota határozza meg.

A „tűzosztály” kifejezés nem azonos a tűzveszélyességi osztály megnevezéssel. A tűzosztály kifejezés arra ad választ, hogy melyik osztályba milyen jellegű és halmazállapotú éghető anyag tartozik. A tűzveszélyességi osztály viszont az építményeket sorolja, kategorizálja be.

A, B, C, D tűzosztály.

A. általában szerves szilárd anyagok tartoznak ebbe az osztályba, amelyek lánggal égnek, vagy izzanak. A fa illetve származékai, így a papír is ide tartoznak, de ebbe az osztályba soroljuk a textilt is (mint a függöny, ruha, ágynemű, amiből szintén sok van egy háztartásban)
B. folyékony halmazállapotú éghető anyagok tartoznak ide, mint az olaj, benzin és ezek származékai.
C. gáz halmazállapotú éghető anyagok tartoznak ebbe az osztályba, mint, a pb gáz, földgáz, stb.
D. fémek tüzei: Magnézium, nátrium, stb.

Következő cikkünkben a hordozható tűzoltó készülékek típusairól az MSZ EN 3-1: 1999 szabványban foglalt, az eszközzel szemben támasztott követelményekről lesz szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.