Tűzjelzők részei I.

2014. december 2.

Előző cikkemben beszéltem a tűzjelzőkről általában: arról, hogy miért fontosak, mire jók ezek a készülékek. Valamint beszéltem arról is, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Jelen cikkemben viszont magáról a rendszer részeiről esik majd szó.

A tűzjelző rendszer részei:

Tűzjelző központ, melyből hagyományos és intelligens változat is létezik. Ezen felül vannak az érzékelők, melyekből létezik tűz-, hő- és lángérzékelő. Ezen felül a rendszer elemei között van a fény- és hangjelző, valamint a kézi tűzjelzésadó.

IMG_2585A hagyományos tűzjelző központok nem értékelik a beérkező jeleket, melyek a rendszer elemeitől, így a különböző hőérzékelő vagy füstjelző berendezésekből érkeznek. Ez a fajta központ csak a beérkező jelekre reagál úgy, hogy a rácsatlakoztatott eszközöket vezérli, így például a fény- és hangjelző berendezéseket, az oltóberendezéseket, ajtókat, stb. Ezen felül feladata még az önellenőrzés is. Így jelzi a vezeték nélküli perifériáknál a merülő elemet, vagy vezetékes kivitelben azt, hogy kábelszakadás van.

IMG_2596Intelligens tűzjelző központ az analóg tűzjelző központ jelzéseit, az általuk nyújtott információt dolgozza fel egy központban. Ezen információk alapján, és az analóg központok jelszintjének ellenőrzésével, az adott szintekhez társíthatunk különböző műveleteket. Így a tényleges tűz előtt megelőző jelzést is rendelhetünk hozzá vagy különböző hibajelzésekre is programozhatjuk. A rendszer feladata továbbá a szenzorok működését zavaró tényezők kijelzése, így az is, ha valamelyik szenzor szennyezett lenne.

Fontos továbbá, hogy alkalmas arra, hogy jelezze a tűz pontos helyét, illetve egyéb információt is rendelhetünk egy adott riasztáshoz. Így a probléma bekövetkeztekor lényegesen pontosabb képet kapunk a problémáról és ennek megfelelően tudunk intézkedni.

IMG_2597Hagyományos tűzérzékelőt használnak a hagyományos tűzközpontokban. Ennek feladata az, hogy az előre meghatározott füstszint átlépésekor jelzést küldjön a központba. Természetesen e jelzőberendezéseknek is több típusa létezik. Ezen rendszerek jóval érzékenyebbek a zárt légtérben bekövetkezett változásokra. Így a gőzre, a dezodorok hajtógázaira, stb. könnyen bejelezhetnek. A komolyabb érzékelők ezzel szemben azt figyelik, hogy a környezeti változások milyen gyorsan mennek végbe, így próbálva a téves riasztások számát leszűkíteni.

A következő héten további ismereteket gyűjthet a tűzjelzőkről és részeiről.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.