Tűzjelzők II.

2014. november 25.

IMG_2586Korábbi cikkünk a tűzesetek megelőzésében fontos szerepet betöltő tűzjelző berendezésekről szólt. Az akkori cikkben említett, 28/2011 BM rendeletben előírt Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak értelmében a tűzvédelmi berendezések tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, üzemeltetése, valamint karbantartása során figyelembe kell venni, hogy az eszközök képesek legyenek a tűz korai szakaszában a szükséges riasztást végrehajtani.

Lényegében, amit az eszközöknek biztosítani kell:

  1. A tűz keletkezésének korai szakaszában jelezzen.
  2. A tűz jelzését üzembiztosan továbbítsa.
  3. Egyértelmű, figyelemfelhívó tűzjelzés formájában riasszon.
  4. Ne jelezzen olyan behatásoknál, amelyeknél nem szabad jeleznie. (Ne riasszon tévesen!)
  5. Amennyiben szükséges, a berendezéshez telepített egyéb eszközök működését irányítsa, így a tűz terjedését gátló eszközöket (pl.: ajtók), valamint az oltóberendezéseket.
  6. Önellenőrző legyen, így a berendezésbe felmerülő hibákat, önmagától, időben jelezze. (pl.: elemes, rádiós jelzőknél az elem merülését, stb.)

A berendezés részei feleljenek meg az érvénybe lévő előírásoknak, valamint a tervezést kivitelezést végző személyek rendelkezzenek a jogszabályban foglalt engedélyekkel, képesítésekkel. Fontos még, hogy az eszköz üzemeltetését és felügyeletét végző személyeket megfelelő oktatásba részesüljenek.

IMG_2584A tűzjelzőknek számtalan kivitele van, melyek kiválasztásában mindenképpen erre szakosodott cég embereit kell felkérnünk. Ők rendelkeznek azon ismeretekkel, mellyel a kívánt rendszert az előírások betartásával meg lehet tervezni és ki lehet építeni. Több gyártó is kínál különböző kivitelű eszközöket, melyek lehetnek egyszerű otthoni illetve profi eszközök. A rendszerek vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is rendelhetőek aszerint, hogy a vezetékes mennyire megoldható. Ezen felül a fentiekben már említett vezérléseket is meg tudják oldani, így a tűzoltóság riasztását, illetve az oltást.

Jelen cikkünkben általánosságban foglalkoztunk a tűzjelző rendszerekkel, hogy az alapvető ismereteink meglegyenek a témában. Következő héten a tűzjelző berendezésekről és azok elemeiről esik szó konkrétabban.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.