Tűzjelzők I.

2014. november 18.

IMG_2576Cikkeinkben sokszor esett szó értékeink védelméről, de eddig nem az elemi károk elleni védekezésről volt szó, hanem a személy és vagyon elleni bűncselekmények megelőzéséről otthonainkban, mechanikus illetve elektromos biztonsági eszközök segítségével. Jelen cikkünkben azonban nem a betöréseket nehezítő eszközökről fogok írni, hanem a tűzről, mely az otthoninkat, értékeinket, valamint saját és családtagjaink testi épségét és életét veszélyeztetheti. A tűzesetek megelőzése érdekében szükséges nagy figyelmet fordítanunk az éghető anyagokra. Valamint gondolnunk kell az elektromos és gázhálózatra, melynek szerelését csak szakember végezze a rendszeres felülvizsgálat mellett.

IMG_2581Mostani írásunkban az elektronikus tűzjelző berendezésekről fogunk hasznos információkat megosztani általánosságban. Ezen berendezések segítségével időben érzékelhetjük a bajt., a komolyabb készülékek pedig bizonyos műveleteket még maguktól is képesek elvégezni. A tűzjelzők igen fontos eszközök, melyek lakó környeztünkben annyira nem elterjedtek, de kis irodákban, nagyobb irodaházakban, boltokban, bevásárlóközpontokban, ipari létesítmények esetében sűrűn találkozhatunk velük. Telepítésüket rendeletek szabályozzák. A tűzvédelmi szabályozás a tűzoltóság feladatköre.

28/2011. BM rendelet rendelkezik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról, melyben a 2. rész I. fejezet, 1.sz táblázata határozza meg a tűzjelző és/vagy tűzoltó berendezések létesítését.

Ennek megfelelően szabályozzák és ismertetik a tűzjelzők alkalmazási területét, telepítésének és üzembe helyezésének módját és feltételét.

IMG_2575A tűz keletkezésének mielőbbi észlelése és jelzése igen fontos, hogy a személyi sérülést és az anyagi kárt megelőzzük vagy minimalizáljuk. Fontos, hogy a lehető legkorábban jelezzen a berendezés, hogy az épületet az előírásoknak megfelelően ki lehessen üríteni, a robbanásveszélyes vagy kimondottan tűzveszélyes anyagokat el lehessen különíteni, a tűzet mihamarabb meg lehessen kezdeni oltani, illetve a tűz oltására kiképzett szakembereket mihamarabb tudja tájékoztatni. A megfelelő oltóanyag biztosítása mindenképpen szükséges, hogy adott esetben mi magunk is biztonságban megfékezhessük a kisebb tüzet vagy lassíthassuk a terjedését.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.