Béléselemek I.

2014. november 4.

Az előző bejegyzéseinkben végigkövettük, hogy a térlefedést milyen előregyártott vasbeton gerendatípusokkal oldhatjuk meg. Az ilyen födémek készítéséhez egy másik fontos elemre, a béléstestekre is szükség van. A mai bejegyzésben erről lesz szó.

Az ilyen típusú térlefedéseknél fontos megjegyezni, hogy a béléselemek teherhordásban nem vesznek részt. Funkcióját tekintve ez azt jelenti, hogy körülbelül bennmaradó zsaluzatként használható. Emiatt nagyon fontos, hogy a gerendák között kialakuló bordát egy ütemben kell a felbetonnal készíteni.

A béléselemek méretválasztéka általában 45 és 60 centiméteres tengelytávhoz alkalmazkodik. Bizonyos gerendák esetén más szélességű béléselemeket kell alkalmazni. Amennyiben más méretű fesztávot kell lefedni, úgy a gerendakettőzéssel vagy helyszíni betonozással hidalhatjuk át a különbséget.

24034749_sA magasságban is különböző méretek közül választhatunk. A 19 és 24 centiméter magasságok általánosan alkalmazott méretek az építőiparban. Az utóbbi esetében a béléselemek között kialakult magasabb bordával a teherviselési tulajdonságoknál a nyomott öv méreteit tudjuk megnövelni. Az egyik kerámia béléselem-gyártó azonban az elemmagasságok csökkentését végezte el, így nála a 17 és 10 centiméteres elemek jelennek meg a palettában. Ez utóbbi nagyon hasznos, hiszen egy ingatlan beépítésénél nagyobb belmagasságok valósíthatók meg a födémvastagság csökkentésével.

A béléselemek vagy más nevükön kefnik anyaga gyakran kerámia. Emellett a beton, pórusbeton és EPS hőszigetelőanyag is lehet. Az elemek kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy a gerendával azonos gyártótól származzon a rendszer. Néhány gyártó csak így vállal garanciát a födémrendszerre. A gerendával azonos anyagú elemek választása még azért hasznos, mert a vakolás után a rendszerelemek vízfelvevő képessége közel azonos lesz, így ennek következtében kisebb mértékű a gerendairányú repedés kialakulása a vakolaton.

Következő heti cikkünkben további információkat szerezhetünk a béléselemekről.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.