Vasbeton födémgerendák II.

2014. október 21.

29874392_sSok esetben előnyös az előre gyártott födémgerendák alkalmazása. A méretezés a gyártók által megadott táblázatoknak köszönhetően gyors és egyszerű. Fontos megjegyezni, hogy a betongerendákat nem tartógerendának készítik általában. Így nyíláskiváltásra általában nem alkalmazhatók, hiszen a fölötte lévő teherhordó szerkezet súlyát nem ezekre méretezik.

A gerendák elhelyezése előtt a szállításra is oda kell figyelni. Ezt azért hangsúlyozom, mert a helytelen szállítás következtében eltört gerendát pótolni (a méretei és súlya miatt) csak új gerendával lehet, aminek fuvarozási költségei növelik az építési kiadásokat. A gerendák elhelyezhetőek egymásra, hogy minél kisebb építési területet foglaljanak el. Ilyenkor az alátétfáknak egymás fölött kell lenniük. Ezeknek az alátéteknek nem szabad a gerenda végén lenniük. A kisebb gerendák kézzel is szállíthatók és elhelyezhetők, de az E gerendák vagy hasonló elemek mozgatása gépi erővel végezendő. Ilyen esetben a függőleges kötélszárral történő emelés a helyes, de általában a 600-os szöget bezáró sodronykötéllel is elvégezhető. Az utóbbi esetben nem kell merev himba, így ez vált általánossá a kivitelezés során.

26543078_sA födémek készítésénél fontos tudni, hogy a statikus a beépítésnél milyen feltételeket adott meg. Az előre gyártott vasbeton gerendáknál ugyanis jelentős teherbírás növekedést tudunk elérni, ha a gerendákra egy felbeton-réteg kerül. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy ez csak akkor hatékony, ha kibetonozás és felbeton egy időben készül. A felbeton 6 méter támaszköz felett mindenképpen szükséges. Nagy támaszköz esetén dupla gerendázást kell alkalmazni. Ilyen esetben is a gerendát meg kell gyámolítani, ami egy ideiglenes segédszerkezet. Ezt a beton szilárdulása után lehet csak eltávolítani. A segédszerkezetek mennyiségéről mindig az adott gerendatípus gyártója által kiadott alkalmazástechnika szerint kell gondoskodni.

A gerendák helyes felfektetése nagyon fontos lépés. A falegyent (a falazat felső síkja) mindig cementhabarccsal kell teríteni. Ez két szempontból fontos. Egyrészt, mert a gerenda egyenletes felfekvését biztosítja, másrészt a koszorú betonozása során a téglába nem folyik bele a cementlé.

A vasbeton gerendával kapcsolatos fontos tudnivalókról a következő cikkünkben is szó lesz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.