Vasbeton födémgerendák I.

2014. október 14.

A födémekkel kapcsolatosan még nem esett szó korábbi cikkeinkben a betongerenda alkalmazásáról. Ennek az az oka, hogy szerettünk volna egy átfogó képet adni a térlefedések lehetőségeiről.

32052588_sA betongerendából készült födémeket az építőipar előszeretettel alkalmazza. Egyszerű statikai méretezéssel számolható és viszonylag egyszerűen elhelyezhető, egyébként jó teherbíró. Beépítése nem igényel nagy szaktudást, ezért a hosszú évek alatt már rutinná vált alkalmazása, így a családi házaknál jelentős szerephez jutott. Ez annak is köszönhető, hogy a lakóépületeknél alkalmazott fesztávolságokat könnyen áthidalja és emellett gazdaságos beépítést tesz lehetővé.

Az előregyártott gerendák általában előfeszített szerkezetek. Ez azt jelenti, hogy a sablonban, ahol a gerendák készülnek, először a vasakat helyezik el, majd a hosszvasakat megfeszítik. (Nem minden esetben.) Ezt követi a betonozás és annak tömörítése. Mivel a szerkezetek előregyártó-üzemben készülnek, így a pontos receptúrának köszönhetően a betonminőség szórása kicsi, következőképp egyenletes, megbízható minőségben készül. Mikor a beton megszilárdul, akkor a gerenda két végén a pászmákat elengedik és a gerendában ezek az erők megjelennek. Ennek következtében általában a konstrukció kis alakváltozáson megy keresztül.

30012141_sA gyári előállítás azt is eredményezi, hogy a helyszíni betonozással szemben egy magas szilárdságú, ellenőrzött körülmények között, az időjárástól független munkahelyen készített építőelem készül. Ennek köszönhetően az építési helyszínen a betonozás mennyisége is csökkenhet, hiszen a koszorúbetont és a teherelosztó betont (~5 cm) kell a helyszínen elkészíteni.

30135622_sA korábban gyártott gerendákra még a 60 cm-es raszter volt jellemző, de ma már 10 cm-es méretlépcsőkkel is előállíthatók. Manapság már kerámiaburkolatú tartóelemek is kaphatók. Ez azért jelentős, mert kerámia béléstest esetén a vakolandó felületen a vízelszívás azonos nagyságúvá válik. Korábban, (de még ma is használatos) a különböző anyagok miatt a födémgerendák elhelyezési irányait a mennyezetre nézve le lehetett olvasni.

A feszített födémgerendákra jellemző, hogy kéttámaszú tartóként méretezik. Ezért azok beépítése konzolként (teraszként) alapvetően téves elgondolás. (Léteznek olyan típusok, ahol kisméretű konzol készíthető).

A vasbeton gerenda előnyeiről, típusairól következő bejegyzéseinkben lesz szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.