Acélgerendás födémek

2014. október 7.

A födémtípusok áttekintését a fafödémekkel kezdtem. A fafödém azonban nem képes bizonyos fesztáv felett az áthidalást gazdaságosan biztosítani. Amennyiben mégis szükséges, úgy nagyon egyedi szerkezeti kialakítást kell eszközölni, amely a födém értelmetlenül nagy szerkezeti méreteit eredményezné.

A lakásépítésnél előforduló nagyobb fesztávolságok a XIX. század végétől, a polgári paloták építésének kezdetétől vannak jelen. A kohászat és mérnöktudományok fejlődésének köszönhetően ilyen esetekben az acélgerendás födémekkel építették a házakat.

acelgerendas_ szalay csaba _2A legegyszerűbb acélgerendás födém a poroszsüveg típus. Itt egy alacsony téglaboltozatot készítenek a 100-150 cm-es távolságokra fektetett acéltartók közé. Az ilyen típusú födémek építésénél és bontásánál nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a kis boltozat erőjátékából adódóan vízszintes erők lépnek fel. Mivel a gerenda oldalirányban nagy kihajlásra képes, ezért minden mezőben egyszerre kell indítani a boltozat építését. Ezért a gerendákra ún. orrtéglákat is készítenek. Ennek előnye, hogy az ív megtámasztását biztosabban lehetett a gerendára terhelni. Ez a tűzvédelem tekintetében is jelentős előnyökkel jár.

Az előzőekben ismertetett szerkezethez nagyban hasonlít a téglabetét-testes födém, de itt a födém alsó része teljesen sík, nincsenek nagy vízszintes erők. A gerendatávolságokat egyetlen elemmel hidalják át. A téglabetéteknek köszönhetően a födém önsúlyát is csökkenteni lehet.

A téglabetétes födémek építését régebben előszeretettel alkalmazták Magyarországon is. Itt a kisméretű téglákat kisebb távolságra tették egymástól, amelyet építéskor egy zsaluzatra fektették. Ezeket egymástól olyan távolságra helyezték, hogy közéjük vasakat lehetett lerakni. A réseket kiöntötték betonnal, ezáltal jelentősen csökkentették a terheket és költségeket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFödém készülhet téglabetét nélkül is, azonban itt a vasalás elkészítése komolyabb feladatot eredményezhet. Az acéltartót ilyenkor bebetonozzák, ami a tűzbiztonság és korrózió szempontjából nagyon nagy előnnyel jár. Mivel vasbetonból nem kell olyan vastag szerkezetet készíteni, így a gerenda nagyobb magassága miatt ezek a födémek vagy alul bordás, vagy felül bordás rendszerűként működnek.

Nagy terhek esetén (pl. válaszfal) a gerendákat megkettőzik. Ez azt jelenti, hogy egymás mellé két tartó kerül, amelyeket összehegesztenek, vagy összecsavaroznak.

Amennyiben oldalnyomás lép fel, ilyenkor a szélső mezőben a gerendákat összekötik. Ilyet főleg akkor alkalmaznak, amikor koszorút nem készítenek.

Erkélyek és más konzolok esetén statikailag kedvező alkalmazásuk, azonban hőtechnikailag, illetve korrózióvédelmi szempontból hátrányt jelent használatuk.

Az acélgerendás födémeket manapság is alkalmazzák az építészetben. Jellemző megoldás az, amikor az acélgerendákra merőleges irányú hullámlemezt (Lindab lemezt) fektetnek, amely zsaluként vagy munkaszintként alkalmazható a vasbeton lemez készítéséhez, hőszigetelés fektetéséhez.

A korrózió és tűz elleni védelem a vegyipari fejlődésének köszönhetően egyszerűsödött.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.