Fafödémek III.

2014. szeptember 30.

A korábbi födémekkel foglalkozó cikksorozatunk első részeiben többféle fafödémről írtunk már, de a pallófödémről még nem esett szó.

5425850_sEz a típus gazdaságos kialakítást tesz lehetővé. A tartószerkezeteknél az inercia igen fontos (legyen magas az áthidaló), míg a szélesség csak másodlagos szempont. A gerendafödémek olcsó építést tesznek lehetővé. A magas 25 cm pallóhoz 5 cm méter szélesség társul. Ennél a pallókialakításnál viszont 40-50 cm-es rasztert kell készíteni. A pallók kihajlása ellen azokat kereszt irányban merevíteni szükséges. Ez történhet kb. 1métereneként, egymáshoz képest átlós irányban, lécezéssel, de merőleges deszkázat elhelyezésével.

A pallófödém rétegkialakítása hasonlít a borított gerendafödémhez, viszont itt a feltöltés hiánya miatt a hőszigetelés és hanggátlás azzal nem egyenértékű. A tűzbiztonsága ennek a födémnek sajnos rossz.

Falusi épületeknél találkozhatunk mestergerendával vagy felkötőgerendával. Ebben az esetben ezek a szerkezeti elemek a tartógerendák lehajlását korlátozzák a nagyobb keresztmetszeti méretűk segítségével.

Manapság a nagy rönkökből készített óriási keresztmetszeteket nehéz és költséges beszerezni. Ezt többféle módon próbálta a kor orvosolni. A mai korunkban erre rácsos szerkezeteket vagy tömör ragasztott fatartókat készítenek. Így kisebb fák esetén is nagy keresztmetszetet és ezáltal fesztávot képesek létrehozni.

A fafödémek tartószerkezeti gerendáit átgondoltan kell elhelyezni. A kritikus pont itt a felfekvés környezete. Általában ezeken a pontokon szokott elkorhadni, gombásodni a fa, mivel itt általában jelentősebb mennyiségű építési vízzel találkozik.

21936105_sEnnek kiküszöbölésére régebben sárlécet alkalmaztak. Később megjelent a bitumenes lemez. Fontos, hogy a gerendavégekhez nem szabad hozzáépíteni a falazatot. Ennek kiküszöbölésére kőkonzolokra helyezték a gerendákat. Ennek másik megoldása a kőkonzolokkal gyámolított fagerenda. Ebben az esetben néhány elhelyezett konzolra keresztbe fektetett gerendára készült a födém tartószerkezete.

IMG_1846A fafödémek ismertetése végén meg kell említenem, hogy a régi házak faszerkezeteinek tartóssága annak köszönhető nagymértékben, hogy a rönköt bárdolták és nem gattergéppel alakították ki. Ezáltal a rostok nem lettek elfűrészelve. Másik fontos szempont a régi szerkezeteknél, hogy ott nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a fa kellően ki legyen szárítva. Ezáltal a régi faszerkezetek vetemedése (jobb esetben) kisebb mértékű volt.

Manapság a rágcsálók és a tűz ellen tudunk jobban védekezni a különböző vegyi szerek és faápolók segítségével.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.