Födémtípusok II.

2014. szeptember 16.

21936127_sA fafödémek építése hosszú múltra tekint vissza. A helyi építőanyag biztosította a kisebb fesztávú födémek biztonságos állékonyságát. A mesteremberek tapasztalat útján építették és „méretezték” a tartószerkezeteket. A mai ácsok közül sajnos nagyon kevesen tudnak bárdolni. Helyette fűrészelt faárut vásároltatnak. Amellyel könnyebb dolgozni, de tartóssága nem hasonlítható össze bárdolt gerendákéval. A fűrészelt árukat ún. gattergépen szabják le, melynek következtében a fűrész fa rostjait keresztülvágja. A bárdolt faáru nem szabályos alakú, de az előkészítés révén a rostok sértetlenek maradnak.

Manapság az alacsony építési költsége miatt éli reneszánszát ez a födémtípus.

A beszélt födémtípus előnye még, hogy gyorsan építhető. Hátránya, hogy a nedvesség, tűz és rovarok ellen kezelni kell.

A födém kialakításánál két fő típust nevezhetünk meg.  Az első esetben látszógerendás fafödémről, míg másik esetben a rejtett vagy burkoltgerendás födémről beszélhetünk.

25241669_sA mester és fiókgerendás födémeket szélesebb helyiségek fölötti térelhatárolásként alkalmazták. A mestergerenda jóval nagyobb keresztmetszetű tartószerkezet, amire a fiókgerendák támaszkodtak. Más tájegységeken a padlásra helyezték el (felkötőgerenda), és ehhez rögzítették fel a többi gerendát. Ezáltal a fiókgerendáknak kisebb lett a lehajlása.  A gerendák kialakítása általában 2:3 szélesség-magasság arányú.

A fafödémekről általában elmondhatjuk, hogy a legnagyobb tengelytávolságuk maximum 1,0 méter, mivel a rá kerülő deszkázat (2,4 cm) általában nagyobb áthidalásra nem képes.

A fafödém altípusairól részletesen a mai és a jövő heti bejegyzésben beszélünk.

5426303_sElsőként a csapos gerendafödémekről teszek említést. A rönköket három oldalon sík felületre alakították ki. Elhelyezésnél arra ügyeltek, hogy a negyedik íves oldal kerüljön felülre. A födémet a falazat építése közben helyezték el, így az állványzatként is szolgált. Megjegyzendő, hogy ennél a típusnál viszonylag nagy famennyiséggel kell számolnunk, hiszen a fagerendák közvetlenül egymás mellé helyezendők el. A gerendák együttdolgozását 1,5-2,0 méterenként beépített keményfa köldökcsapokkal vagy ékekkel biztosították, amellyel a lehajlás mértéke is csökkent. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen típusú födémek esetén a födém feletti falazat mindig karcsúbb lesz, hiszen a gerendavégek szellőzését csak ily módon lehet megoldani.

A sok faanyag és élőmunka igénye miatt ezt a födémtípust egyre ritkábban építették. Azt, hogy milyen típusok váltották fel ezt a szerkezetet, azt a következő cikkünkből megtudhatjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.