Födémtípusok

2014. szeptember 9.

16393301_sA helyiségek teherbíró lefedésére szolgáló szerkezeteit nevezzük födémeknek. Fő feladata a térelhatárolás, de emellett az épület merevítésében, hőtechnikájában és vízelvezetésében is fontos szerepet kap.

Otthonunk építésekor vagy szerkezeti átalakításakor a födém típusát feltétlenül meg kell határoznunk. Ebben nagy segítségünkre lehet egy gyakorlott statikus.

A födémeket leginkább a fesztáv határozza meg. Ezért különböző szerkezeti rendszerek és típusok alakultak ki a korok során.

Az építkezések korai szakaszában helyi építőanyagból készültek a födémek vagy azok egyes részei. A boltozott szerkezetekben fellépő nagy vízszintes erő megtartására igen vastag falakat építettek (Pantheon – Róma) vagy merevítéseket alkalmaztak, melyekre szép példákat látunk a gótikában.

Később, a boltozott szerkezet mellett megjelentek a síkfödém kialakítások is. Itt a legfontosabb szempont a kis önsúly és nagy szilárdság, hiszen ezeknek köszönhetően nagyobb fesztávok áthidalására is lehetőség nyílt.

25253497_sSíkfödémek közül a faanyagú födémek fontos szerepet játszottak. A fafödémek általában gerendás kialakításúak. Fióktartók hiányában főtartókat alkalmaztak, melyek távolsága kb. 1 méteres lehetett. A tartók deszkázása, rabicolása után jöttek létre a vakolható felületek. Az ilyen födémtípusoknak a hátránya közé tartozott, hogy a hangszigetelésük nehezen volt megoldható és a nedvességtől is óvni kellett őket.

A technológiai fejlődések következtében minőségi építőanyagok előállítására is lehetőség nyílt. Ennek következtében megjelentek az acélgerendás és a vasbeton födémtípusok.

Az acélgerendás födémeknek is számos altípusa alakult ki. Ezeknek a nagy előnye, hogy a fafödémekhez képest jóval nagyobb fesztávok érhetőek el velük.

10928322_sA vasbeton fejlődésével hozható összefüggésbe a betongerendás födémek kialakulása. Ezt követően pedig beszélhetünk az előfeszített födémgerendák megjelenéséről, melyekkel jóval vékonyabb szerkezeti kialakítás vált lehetővé. A nagy támaszközök gyors építése esetén gyakran alkalmazott megoldás a födémpallók használata. Ilyen esetben nem kell béléselemeket elhelyezni.

A vasbeton födémépítésnek kialakult egy másik csoportja, amikor az építés helyszínén monolit szerkezetű födém készül. Ennek elkészítése körülményesebb, hiszen zsaluzatot kell építeni először, majd ezt követi a vasalatok helyszíni szerelése és végül a beton terítése. Azonban a nehézségek ellenére ez egy rendkívül jó konstrukció, hiszen változatos formák, alakzatok is megoldhatók alkalmazásával. 

Egyes födémtípusokról későbbi bejegyzéseinkben részletesen írunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.