Betonkeverő gépek

2014. augusztus 26.

A beton fontos eleme mai építéstechnológiánknak. A betonkeverés az anyag készítésének egyik legfontosabb része, akár kismennyiségű, akár hatalmas mennyiségű betonozásról legyen szó.

betonkevero_ szalay csaba _2mKisebb mennyiség keverését kézi „átlapátolással” is végezhetjük. Ehhez nem kell gép, viszont kellő kondíció igen, hiszen fárasztó munka, még ha egy szoba betonozásáról is van szó. Fontos odafigyelni a körülményekre is. Ebben az esetben szilárd, szennyeződésmentes aljzaton (burkolat, acéllap) kell a keverést elvégezni. Először háromszor szárazon át kell keverni a cementet és az adalékot, majd ezután vizet folyamatosan hozzáadagolva kétszer meg kell ismételni a folyamatot.

Nagyobb betonmennyiségek készítéséhez már gépi keverőket alkalmaznak. A keverő típusa a beton mennyisége mellett a minőséget is befolyásolja. A gépi betonkeverő lehet ún. gravitációs és kényszerkeverő elvi működtetésű.

A gravitációs – más nevén a szabadon ejtő – keverőben a folyós, önthető konzisztenciájú beton vagy a 63 milliméternél nagyobb szemnagyságú betonkeverék készítése ajánlott. A mechanizmusa egyszerű. A keverő tengelyének állása szerint lehet ferdetengelyű vagy egyenes tengelyű. Kihordás tekintve billenő dobos (ilyen az otthoni betonkeverők többsége), kihordó kanalas, vagy visszaforgatással, forgásirány változásával (Archimedesi csigával) ürítő kivitelű.

Kényszerkeverő alkalmazása különleges minőségi igényű betonok készítésénél javasolt. Az utóbbi típusban készített betonkeverék minősége (szilárdsági szórása) egyenletesebb, megbízhatóbb. A keverőlapátok állása, típusa itt is többféle megoldású lehet. A keverést általában fix mozgó karok végzik. A karok végén szintén találhatók mozgó karok, így a keverés jóval összetettebb, ezáltal eredményesebb folyamat. Ez a keverőcsillagos rotoros elrendezés.  A különleges kényszerkeverő gépek közé sorolhatók a lőttbeton (kolkrétbeton) előállításához használatos kétdobos keverők, vagy az alacsony víz/cement tényezőjű beton elkészítéséhez használt keverők.

betonüzem_ shutterstock_116480752A betonkeverő telepek gyorsan nagy mennyiségű betont képesek készíteni. A keverődob nagysága nagyban befolyásolja a betonüzem forgalmát, ugyanis nagy betonozások esetén gyorsabban több mixert tudnak kiszolgálni. A telepek előnye, hogy programozott gyártást, minőségbiztosítást képesek folytatni. A telepek lehetnek vízszintes vagy függőleges elrendezésűek. Az adalékanyag tárolása lehet nyitott vagy zárt helyen. Utóbbival a konzisztencia beállítása egyszerűbb. Léteznek fixen telepített és mobil betonkeverő telepek.

A beton előállítása mellett az adalékanyagokat is komoly figyelem kíséri. Komoly betontechnológiai szakértelemmel és helyes kivitelezéssel akár C100 szilárdságú betonok készíthetők.

Otthoni munkáinkhoz azonban általában a gravitációs elvű, ferde tengelyű, dönthető ürítéses keverőket alkalmazunk, amelyhez elegendő a 220 V-os villamos ellátás.

A betonozás minőségét azonban a hozzáértésünk és figyelmünk is befolyásolja, ezért legyünk körültekintőek mindenkor!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.