Utólagos nyílás építése és áthidalók utólagos beépítése II.

2014. augusztus 19.

18002857_sMint az a korábbi cikkemből is kiderült, a nyílásáthidalással készült utólagos ablak vagy ajtó beépítése közel sem olyan veszélytelen és magától értődő feladat, mint azt hinnénk. Az ilyen munkák a korábban említettekhez képest azonban tartogathatnak még meglepetéseket. Ezek jelentkezhetnek a tervezett nyílás elhelyezkedése, vagy pusztán csak a falazó anyag miatt is. Cikkünk kifejt ezek közül párat.

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben kiderül, hogy a nyílás áthidalásunk kéménypillérre kell, hogy terhelődjön, akkor ezt mindenképpen el kell vetnünk. A kéményre nem terhelhetünk rá! Ilyen helyzetek esetén a kémény mellett egy újabb pillért kell létrehoznunk, amire a rátámasztás megfelelő lehet. Ilyenkor a nyílás helye mindenképp arrébb kerül.

Amikor az áthidalók beépítésre kerültek és a kiékelés is megfelelő, ellenőrizzük, hogy a falazat bontása után a minimális felfekvés biztosított-e az áthidalók számára. Amennyiben igen, akkor az áthidalás alatti részen a falazat bontása megkezdhető.

Téglafalazatoknál kisebb vagy ideiglenes nyílások esetén gyakran alkalmazzák azt a módszert, amikor a falazat önátboltozódását kihasználják. Ez azt jelenti, hogy a fal kibontását úgy végzik el, hogy a feljebb lévő soroknál mindig egy fél téglányit szűkül a nyílás.

26822158_sNagy áthidalások esetén, amikor a falazat keresztmetszetét csökkenteni nem lehet, akkor a födém aládúcolásával kell a falazatról a terheket átvenni. Statikus mondja meg, milyen sűrűségben kell elhelyezni a dúcokat, illetve azt is, hogy azokhoz milyen anyagú dúcokat használjunk. A nagy zsaluzással foglalkozó cégeknél egyébként bérelhetőek ilyen dúcok és alátámasztások.

15225122_sKönnyűszerkezetes vagy vályogház esetén a nyílás áthidalása bonyolult feladat. A könnyűszerkezetes ház falazatában a faoszlopok elhagyása és a mellette lévő oszlopokra az erő átadása már mérnöki munkát igényel. A vályogfalazatok esetén a vályogra történő koncentrált teher átadása nem megfelelő megoldás. Amennyiben megfigyeljük a vályogépítészetet, úgy láthatjuk, hogy ilyen épületre mindig kis nyílásokat készítettek emiatt. Ezekben az esetekben az áthidaló anyag általában fa.

Remélhetőleg mindenki számára kiderült, hogy az ilyen jellegű munkákhoz fokozott elővigyázatossággal kell hozzáállnunk, mert bennük komoly veszélyforrás rejtőzik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.