Utólagos nyílás építése és áthidalók utólagos beépítése I.

2014. augusztus 12.

utolagos athidalo 2_ szalay csabaFelújításkor vagy átalakításakor előforduló probléma lehet, hogy a falazatba új nyílást vagy az áthidalás cseréjét szeretnénk elvégezni. Ilyen esetben vagy megfelelő áthidalással szeretnénk biztosítani a szerkezet stabilitását, de az is előfordulhat, hogy az ajtó/ablaknyílás szélességét szeretnénk megnövelni.

Először is szeretném leszögezni, hogy házilag, szakértelem nélkül igen veszélyes művelet ez. A teherhordó szerkezetben történő nyílás készítése vagy megváltoztatása engedélyköteles folyamat. Ilyenkor a műszaki leírásban a tervező nyilatkozik arról, hogy milyen eszközökkel, és milyen műveleti sorrendben szabad elkészíteni a nyílást.

utolagos athidalo_ szalay csabaA szakértelem azért fontos, mert ezáltal megállapításra kerül az, hogy a kívánt átalakítás teherhordó falba készül-e vagy nem. A jogszabály szerint 20 cm-nél keskenyebb falazat nem lehet teherhordó, de ez még nem jelenti azt, hogy az ennél karcsúbb falazatra a korábbi építőmester nem terhelt rá.  Ezt a fontos lépést követi, hogy a kívánt szélességű nyíláshoz az odaillő áthidaló típusát válasszam meg és azt megfelelő művelettel beépítsem.

Teherhordó fal esetén az előre gyártott áthidalók keskenyebbek a falazatnál, ami nagy segítséget jelenthet. A falazat keresztmetszetének csökkentését az áthidaló beépítésénél nem teljes mértékben, és nem egy ütemben kell elvégzendő. Ilyen esetben a falazat egyik oldaláról egy áthidaló szélességnyi távolsággal eltávolítjuk a fa falazatot, majd az áthidalót beépítjük, ezután pedig az áthidaló feletti részen az áthidaló-falazat közötti helyet kiékeljük. A habarcs szilárdulása után a fal másik oldala felől is megtörténik ez a művelet. Acéltartó esetén a statikus elrendelheti, hogy a két acélgerendát csavarokkal összefogassa. Az ilyen típusú tartónál a tűzvédelemre is fokozottan figyelni kell. Ezt tűzálló (drága) festékkel is meg lehet oldani, vagy rabicolás esetén vakolással is. Előfordulhat, hogy statikus merev acélbetétes betongerendát szeretne készíttetni. Az utóbbi nehézsége a beton beöntése a gerendák és a zsaluzat közé.

Mint láthatjuk, az utólagos áthidaló csere, vagy beépítés közel sem olyan egyszerű feladat, mint hinnénk. De ennél a munkafolyamatnál létezik még pár speciális nehezítő tényező, melyet a jövő heti cikkemben írok majd le.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.