Áthidalók II.

2014. augusztus 5.

Korábbi bejegyzésemben a régebbi típusú áthidalási megoldásokkal ismerkedhettünk meg. A mai cikkemben a korszerű áthidalók és azok beépítésének szabályait mutatom be.

athidalo_ szalay csaba _1A kerámia kéreggel ellátott vasalt beton áthidalók beépítése jelentős előnyökkel jár. Először azért, mert alacsony a folyómétersúlyuk, így kézzel mozgathatók, daru nélkül végleges helyükön elhelyezhetők. Másodszor azért ajánlott ezeknek az áthidalóknak beépítése, hiszen kerámia falazat esetén az áthidaló kerámia kérge miatt homogén felületet ad, így a vakolás után a falazattal azonos vízfelvétel jelentkezik. Ennek következtében nem valószínű, hogy az áthidaló körül repedések jelennek meg. A harmadik előnye, amit mindenképp meg kell említeni az az, hogy flex segítségével szabadon méretre vághatóak. athidalo_ szalay csaba _2Az áthidalókat 2 méteres nyílásméretig középen egy helyen kell alátámasztani. Nagyobb nyílás esetén az alkalmazástechnikai utasítás szerint kell ezt megtenni. Az alátámasztásokat csak az áthidaló feletti ráfalazás vagy rábetonozás, esetleg a koszorú teljes megszilárdulása után szabad csak eltávolítani. Ez azért nagyon fontos, mert ezekkel együtt lesz teherhordó a szerkezet. Ezt úgy képzeljük el, hogy a gerendákat húzott és nyomott övre tervezik. Az áthidalók a nyílásáthidalásnál a húzott övet, míg az előbb említett megoldások a nyomott övet alakítják ki. Építés közben ennek hiánya az egyik legnagyobb hiba, amit a mesterek elkövetnek. Másik hiba, amikor monolit pillérhez kell az áthidalót kapcsolni. Ilyenkor gyakori hiba, hogy kisméretű szögacélra fektetik az elemet. Az áthidaló elhelyezésénél még arra kell törekedni, hogy a felfekvési pontok alatt egész méretű elem legyen. Az áthidalásnak minimum 12-12 cm felfekvést kell biztosítani.

Egy további áthidalási típust az elemmagas áthidalók alkalmazása jelenti. Ez költségesebb megoldást eredményez, de ebben az esetben nem kell nekünk nyomott övet kialakítani, leterhelés nélkül is megfelelő teherbírást kapunk. Ráadásul az áthidaló magassága egyezik a hozzá tartozó rendszer falazóelemeinek magasságával.

A hőszigetelés elhelyezése az áthidalók között történik. Az elemek szélességét úgy alakították ki, hogy a különböző vastagságú falazatok esetén a hőszigetelés vastagságának helyes kiválasztásával egyszerűen kivitelezhető megoldás jöjjön létre. A hőszigetelő lapot általában a falazat tengelyétől, a külső oldal irányába szokták elhelyezni, ahol a nyílászáró elhelyezése várható.

athidalo_ szalay csaba _3Léteznek kerámia zsalu áthidaló elemek is. Itt a rendszer hasonlít az előbbiekben említett megoldásokhoz, azonban a vasalás és betonozás az építés helyszínén történik, statikai terv szerint. Ez nagyobb áthidalások esetén lehet kedvező, ahol azt szeretnénk elérni, hogy az áthidalás kerámia felülettel legyen kialakítva. Ennek a megoldásnak létezik egy olyan típusa is, ahol cementkötésű faforgácslap van a kerámia helyett. Az utóbbi jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Pórusbeton falazóelemek esetén szintén ilyen építőanyagból készült áthidalók is vásárolhatók. Ezek esetén a beépítés során arra kell figyelni, hogy az elem végére festett nyíl mindig felfelé mutasson. Az alkalmazástechnikában megfogalmazott beépítési tanácsokat itt is el kell olvasni. Az áthidaló felfekvése ebben az esetben minimum 20 cm.

A következő bejegyzésünkben szintén az áthidalásról lesz szó, azonban egy érdekes témával, az utólagos nyílások kialakításával foglalkozunk majd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.