Áthidalók I.

2014. július 29.

Minden lakóház építésénél találkozhatunk a nyílások feletti kiváltások valamely megoldásával.

athidalo _ szalay csaba _2A nyílásköz feletti részen természetes átboltozódás alakul ki. A helyes kötésben épített faltestből egy lépcsős vonallal elhatárolt részen eltávolíthatjuk a kő vagy tégla egységeket anélkül, hogy az így létrejött nyílás feletti falrész állékonyságát veszélyeztetnénk. Ezt önboltozásnak nevezzük.  Régen nem voltak ilyen korszerű kiváltó elemek, mint manapság, így a nyílás feletti és az átboltozódás közötti rész megtámasztására más módszereket alkalmaztak. Eleinte nagy, háromszög alakú követ építettek be. Később megoldásként magas kőelemet, gerendát használtak. Ez nagy előrelépést jelentett, hiszen az áthidaló elem magasításával egy bizonyos mértékig növelni lehetett a nyílás szélességét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA boltövekkel is megoldhatjuk a nyílások feletti részek kiváltását. Az ív sugarának nagysága a vízszintes és függőleges erők átadásának mértékénél fontos szempont. Minél alacsonyabb a boltozat, annál kevesebb függőleges erőt képes átadni a boltvállakra. A boltöveknél fontos, hogy a zárókő rendesen be legyen ékelve. Az egyenes boltöv egy különleges áthidalási módozat. Az egyenes boltövet középen, a vízszintes alapvonalhoz képest néhány centivel megemeljük. Ezt vakolattal egyszerűen még el lehet tűntetni. Ennek a verziónak is több féle kialakítási lehetősége van. Nagyobb áthidalásnál az egyenes boltöv feletti terhet egy íves boltövvel tudjuk csökkenteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz acél áthidalók alkalmazása is egy járatos megoldás. Ezeknél két eljárást említenék meg. A nagy áthidalást acélgerendával oldhatjuk meg. Ennek alapja az acéltartó nagy magassága. A szabadon hagyott, látható áthidalás esetén a tűzvédelemre fokozottan ügyelni kell. Ilyenkor a felület tűzvédő festékkel kezelendő. Több acéltartó beépítésekor az elemeket régebben összekötő csavarral is egyesítették. Manapság fontos szempont a hőtechnikai követelmények betartása. Acél gerendák esetén könnyen megoldható, hogy a két gerenda közé építik be a hőszigetelő elemet.

A kisebb kiváltások esetén szögacélt vagy laposvasat is alkalmazhatunk. Itt a későbbi lehajlások végett építés közben a túlemelésről gondoskodni kell. Más megoldást jelentett, amikor néhány betonacélt helyeznek a nyílás két szélén lévő habarcsba, majd ezen folytatják a téglák fektetését. Az acélt a vakolásnál egyszerűen elfedik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFa áthidalókkal is találkozhatunk főként régi épületeknél. Új házak esetén a könnyűszerkezetes típusoknál alkalmazzák ezt a megoldást. Itt megjelenhetnek a ragasztott, többrétegű áthidalók. A régi építményeknél is inkább a favázas kivitelezéseknél láthatunk fa áthidalást. Nagy fesztáv esetén több fa egymásra helyezésével oldották meg a terhek átadását a nyílás melletti falazatra. Itt azonban a fák közötti kapcsolatot csapolással vagy pántolással kell megoldani, hiszen az együttdolgozásról is gondoskodni kell. A fa áthidalóknál a fő problémát a korhadás jelenti. Szilikát épületek esetén ez a felfekvési pontoknál mutatkozik leggyakrabban. Az építési vizet a fa könnyen fel tudja venni.

A korszerű áthidalókról és a felfekvési módokról a következő cikkünkben teszünk említést.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.