Padlófűtés szerelése III.

2014. július 22.

Padlofutes_ szalay csaba _1A Felújításblog hétről-hétre megjelenő padlófűtéssel foglalkozó cikkeit olvasva, lehetőségünk nyílt megismerkedni a padlófűtés rendszerének előnyeivel, hátrányaival, és az egymástól különböző padlófűtés kialakításokkal. Az egyik legegyszerűbb megoldásról a múlt heti rovatunkban esett szó.

Másik lehetőség a drágább, ámde egyszerűbb és gyorsabb megoldás, amikor a szigetelő anyag kialakítása teszi lehetővé a csővezetékek rögzítését a kívánt kiosztás szerint. A hőleadó felület dilatációjára, vagyis a hőtágulásra is figyelnünk kell. Ezért a betonozás előtt a falak és a falak mellé 1 cm vastagságú polisztirol szigetelőt kell tennünk. Ez nem csak a hőszigetelés miatt fontos, hanem a tágulás és az ezt követő rongálódás megakadályozása miatt is. Általánosságban a betonréteg vastagsága a cső fölött 3-3,5 cm.

Padlofutes_ szalay csaba _2Ilyen szigetelőanyagként számon tartott, csővezető barázdákkal ellátott lemezt ismereteim szerint készítenek műanyaghabból és egyéb hagyományos szigetelőanyagokból, de számomra az a fa alapanyagú, de az előállítás során szemcsés állagúra darált anyag volt a legszimpatikusabb, melyet méh szemcsés állapotában cemetes bevonattal láttak el, és végül lapokká préselték.

Padlofutes_ szalay csaba _4Azért, hogy a padlóban az egyenletes padlóhőmérséklet biztosítva legyen, a csőhálózatot úgy kell fektetni, hogy az előremenő meleg vizes és a visszatérő hideg vizes ágak egymás mellett, felváltva helyezkedjenek el. Mindenképpen kerüljük az olyan fektetést, ahol a meleg víz egy területen adja le a hőt és a csővezeték visszamenő ága a hideg vízzel hivatott egy másik területen leadni a hőt. A legjobb megoldás az, amikor egy csigára, vagy spirálra hasonlít a lerakott kör és a két egymás melletti cső más hőmérsékletű. Egyik a meleg a másik a hideg. Ez azt jelenti, hogy lerakásnál először letekerjük a kívánt csőhálózat felét, úgy, hogy ugyanazon csőhálózat másik körét e csövek közé tudjuk fektetni. Így lesz a legmegfelelőbb a fűtési rendszerünk. Általánosságban bevett szokás az, hogy egy fűtési kör ne legyen 100 méternél hosszabb bármilyen kiosztást is alkalmazunk. A csővezeték kiválasztása is fontos szempont. Ajánlott olyan csővezetéket választani, amely oxigén diffúzió elkerülésére van kifejlesztve, magyarul a betonba fektetett cső nem tud oxigént felvenni, ezáltal fűtési rendszerünket korrodálni.


Összességében elmondható, hogy ez a fűtési rendszer önmagában vagy kiegészítő fűtéssel igen jó komforthatást vált ki és alacsony fűtési költséget eredményezhet. Személy szerint hozzám ez a fűtési megoldás áll a legközelebb, ezért ezt csak ajánlani tudom. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.