Padlófűtés szerelése II.

2014. július 15.

shutterstock_56458882Korábbi cikkemben bemutattam azokat a felújítás előtt álló épületekkel szemben támasztott követelményeket, melyek figyelmen kívül hagyása az utólagosan beszerelt padlófűtés gazdaságos üzemeltetését ellehetetleníthetik. Továbbá megismerkedhettünk még a padlófűtés felépítésének alapjaival. Most lássuk, milyen részletekre érdemes még figyelnünk, hogy az újonnan beépített rendszer jól működhessen.

shutterstock_71849269Az elvárt fűtési teljesítmény szempontjából különbséget kell tenni a nappali, vagy a háló különböző kívánt hőmérsékletei között. Ezért a fűtési rendszer csőhálózatát is így kell megterveznünk. Nagyobb érték eléréséhez, sűrűbb csőtávolság (10- esetleg 15 cm-es) és nagyobb előremenő vízhőmérséklet kell. Alacsonyabb hőteljesítmény eléréséhez ritkább csőtávolság (20- akár 30 cm-es), és alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet kell. Hőleadás szempontjából figyelembe kell venni a bútorozottságot, ami annyit jelent, hogy a teljes felület 80-85%-át kell figyelembe vennünk a teljes hőleadás szempontjából. A másik nagyon fontos szempont, hogy nagyobb hőveszteséggel járó területek esetében (nagy ablakfelület, rosszabb hőszigetelésű falak mentén) valamint olyan helyeken, ahol ritkábban tartózkodunk, sűrűbb osztásban kell fektetni a csöveket. Eltérő csőkiosztás akár egy körön belül is alkalmazható. A csőkiosztás megtervezésénél nagy segítségünkre lehet, hogy több gyártó ingyenesen biztosít padlófűtés méretező programot, mellyel a padlófűtés megtervezése egyszerűbb feladattá válik. Ezeknek a programoknak a kezelése igen egyszerű és a csőkiosztás mellett számos fontos értéket és információt bocsát a felhasználó rendelkezésére.

shutterstock_148188086A rendszer felépítése, úgy néz ki, hogy az aljzatbeton tetejére fektetünk minimum 2 cm vastagságú szigetelést, ami a legtöbb esetben polisztirol habanyag. Talajon fekvő padlószerkezeteknél vagy alulról hűtött födémek esetleg alacsony energiaigényű épületek esetén mindenképpen ennél lényegesen vastagabb szigetelés szükséges. Ezt akár 2 rétegben egymástól eltolással is fektethetjük a jobb szigetelés érdekében, bár kétségtelen, hogy ez így többletmunkával jár. Erre kerül egy fólia. Ez fontos, hogy ne szakadjon ki, mert különben a betonba kerülő víz a szigetelést károsíthatja. Erre jön egy vékony betonacél háló, melyhez a csővezetékeket lehet az előre kiszámolt kiosztással rögzíteni gyorskötözővel vagy spárgával. Fontos a jó rögzítés, hogy nyomáspróbánál a kötések ne engedjenek el. Erre kerül a megfelelő rétegvastagságú beton. Fontos megjegyeznem, hogy a hálót és a rajta rögzített csőhálózatot pogácsákkal emeljük meg, hogy a kiontott beton mind a kettőt jól körülvegye. Ez a megoldás a hagyományos és olcsó.

A következő heti cikkemben megismerkedhetnek még egyéb, a fent említettnél összetettebb megoldásokkal is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.