Padlófűtés szerelése I.

2014. július 8.

Jelen cikkben a meleg vizes padlófűtés általános szerelésére és fektetésére vonatkozó szabályokról olvashatunk. Cél az, hogy jelen, rövid bejegyzés olvasása után az érdeklődőnek általánosságban legyen fogalma a meleg vizes padlófűtés rendszer felépítéséről, struktúrájáról.

A meleg vizes padlófűtési rendszerek felépítése és szerkezetük anyaga eltérő lehet, de beépítésük, valamint a szerelési mechanizmusaik a legtöbb esetben azonosak. Új építésű házaknál vagy felújításkor is beépíthető rendszerről van szó.

A rendszer felépítése

padlofuetes_ szalay csaba _1Van egy fűtőkészülék, ami a legtöbb esetben egy kazán (bár újabban, különböző megújuló energiaforrást alkalmazó berendezésekkel váltják ki). A fűtőkészülék által felmelegített meleg vizet egy szivattyú továbbítja egy elosztó csomóponton (osztón) keresztül a csőhálózathoz. Itt lehet szabályozni a különböző körökbe áramló víz sebességét, így igazítva a különböző szobák egyedi hőigényét. Maga a csőhálózat az aljzatbetonba van beépítve, ahol leadja a hőt, így fűtve a szobát. Miután a csőhálózat leadta a hőt, a víz visszakerül a fűtőberendezéshez, ahol újra felmelegszik és kezdődik minden elölről.

Fontos megjegyeznem, hogy a padlófűtést csak olyan helyen lehet önállóan alkalmazni, ahol a fűtendő helység hővesztesége nem túlzottan magas. Ezek legtöbbször az alacsony energiaigényű épületek. Ilyen esetben a hőveszteséget a rendszer pótolni tudja a rendelkezésre álló kisugárzó padlófelülettel, a komfortérzetünk romlása nélkül. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a padló átlagos hőmérséklete nem lehet nagyobb 28 oC-nál. Így korlátozza ez az érték a szobába juttatható hőmennyiség nagyságát. Amennyiben az előbb említett értékeket a rendszer önállóan nem tudja elérni, kiegészítő fűtésről kell gondoskodnunk. Fontos, hogy a padlófűtés alacsonyabb hőmérséklettel rendelkező víztömeggel rendelkezik, míg a radiátor rendszereké lényegesen magasabb. Tehát egy fűtési körön nem lehet a kettő. Burkolóanyag szempontjából a padlócsempe, járólap, kő, márvány a javasolt. Előnytelen hőleadással rendelkezik a parketta, melynek alkalmazása számos problémát vet fel. Abban az esetben, ha mindenképpen ilyen burkolatot szeretnénk lerakni, konzultáljunk a kivitelezővel, valamint a gyártóval.

Jövő héten megismerhetjük, hogy a fent említett kritériumok eléréséhez milyen beépítési szabályokat kell szem előtt tartanunk. Tartsatok akkor is velem!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.