Padlófűtés

2014. július 1.

padlofutes_ szalay csaba _3A padlófűtés a sugárzó fűtési rendszerek csoportjába tartozó felületfűtés. Lényege, hogy a hőt nagy felületen, gyakorlatilag az egész padlófelületen adja le, ott ahol szükséges. A régebbi fűtési rendszerek, a felszálló hőnek köszönhetően először a helység mennyezete körül melegítették fel a levegőt. Így ott fentről lefele történt a fűtés. Ennek hatásfoka lényegesen rosszabb volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a régebbi radiátoros rendszereknél 0-2 méteres magasságban (ahol valóban tartózkodik az ember) a kívánt hőmérséklet elérése érdekében akár 30 Celsius foknál is magasabb értékre kell fűtenünk a mennyezetet. Így magát a fűtőtesteket ennél melegebbre kell fűteni. A padlófűtés esetében ez pont fordítva van, sőt a padlófűtést szigorúan tilos olyan magas hőfokon üzemeltetni, mint a radiátoros társait. Ezzel nagy mennyiségű energiát spórolhatunk meg, ami nekünk és a környezetünknek is jó. A másik nagy előnye az, hogy a fűtött felülettel közvetlenül érintkezik testünk, így a hőérzetünk és a komfort érzetünk is jobb. Pici gyereknél, sem kell attól tartanunk, hogy felfázik, ezért bárhol tud garázdálkodni, akár hidegburkolat esetén is.

padlofutes_ szalay csaba _1A padlófűtés másik előnye az, hogy alacsony energia igényű épületek esetén (A/A+) a legnagyobb létjogosultsága a felületek fűtésének, így a padló fűtésének van. Ennek oka az, hogy alacsony, jól szabályozható, nagy felületű fűtési rendszerrel jobban lehet az ilyen jellegű épületek fűtését megoldani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendszer fűtő berendezését az alacsony fűtési hőmérséklet miatt, mely a jó hőszigetelési rendszernek köszönhető, megfelelően kell méretezni. Ellenkező esetben többlet energiafogyasztás merül fel. Sok kazán ezért az alacsony energia igényű házaknál nem jöhet szóba.

shutterstock_155252480A padlófűtés egyik hátránya leginkább kis helységekben jelentkezik, ahol a bútorozottság miatt a fűtő felület nagy része takarva van, így a valós hőleadásban nem játszik nagy szerepet. A másik, hogy bizonyos burkolat típusok hőszigetelő képességének köszönhetően, nem jöhet szóba. Ezek általában a meleg burkolatok, melyek rontanak a hőleadó képességen, mivel a hőátbocsátási tényezőjük, akár háromszor nagyobb.

padlofutes_ szalay csaba _2A padló fűtése leggyakrabban víz cirkulálásával, újabban közvetlenül elektromos árammal valósul meg. Az első megoldás esetében a vizet a kazán melegíti fel és szivattyún keresztül megy a víz a rendszerbe, ahol a padlóba épített csöveken keresztül adja át a hőmérsékletet a felületnek. Utóbbi esetében az elektromos áram közvetlenül alakul át az elektromos padlófűtési rendszeren keresztül hővé.

A padlófűtés között is több típus van. Létezik olyan, amelyet új építésű háznál vagy nagyobb felújítás esetében lehet beépíteni, illetve olyan is, amit kisebb átalakítással szintén utólag lehet üzembe helyezni.

Fontos tudni, hogy bizonyos eseteknél szokták javasolni azt, hogy a padlófűtést kombináljuk radiátorral. Minden esetben kérjük ki szakemberek véleményét is arról, hogy ezt a fűtési megoldást alkalmazva, melyik típust válaszuk és hogyan valósítsuk meg.

Személy szerint a legtöbb esetben főleg alacsony energiaigényű házak esetében ajánlom ezeket a rendszereket. Viszonylag rövid gazdasági megtérülési idejük, alacsony üzemeltetési és karbantartási költségük miatt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.