Betonjavítás II.

2014. június 24.

IMG_9763Múlt heti cikkünkben szó esett arról, milyen a betonozás során vétett hibák vezethetnek a betonfelület idő előtti tönkremeneteléhez. Mostani írásunkból az derül ki, hogyan orvosolhatjuk a sérült betonfelületeket.

A modern építőkémiai védőbevonatok és aljzatszilárdító anyagok képesek 1-3 cm mélységben beszívódni a felületbe. Miután megszáradnak a gyengén kötődő részeket megkötik, a pórusokat kitöltik és csökkentik a beton vízfelvevő képességét.

Abban az esetben, ha a betonfelület nem megfelelő kinézetű, a betoncsiszolást is választhatjuk megoldásként. Különböző gépekkel, több ütemben végzett csiszolási munka ez, ami jelentős porral jár.

Nagyobb szintkülönbségek esetén a beton stokkolását alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy betonmaróval durván szintbe hozzák a felületet, majd lecsiszolják.

IMG_9780A betonjavításhoz használt anyagokat is meg kell említenünk. A hidrofobizáló impregnálás a legegyszerűbb felületvédelem. A beton elkészülte után rövid idővel már fel is vihető. A felület struktúrájában és színében nem okoz változást, ám a felületzáró bevonatrendszerként hatékony védelmet nyújt, a szerkezetbe bejutva vékony védőréteget képez.

A málló felületek javítása lőttbeton technológiával is lehetséges. Ennek nagy előnye, hogy megfelelő technológiával egyszerűen alkalmazható. Nagy tömörségű és vékony, de erős bevonatot képez. (Lőttbeton esetén megkülönböztetünk száraz és nedves változatot.)

shutterstock_152139932A javítás során nagyon fontos az egyes munkafázisok sorrendje. A korrózió elleni védelem után jöhet csak a hibás betonfelület kijavítása majd egy finomglett réteg felvitele. Végül a felületvédelem.

A közlekedési műtárgyak esetén komoly felújító rendszereket kell alkalmazni, amelynek bonyolultságával jelen cikk nem foglalkozik.

Minden esetben, amikor betonfelületet szeretnénk javítani, mindenekelőtt kérjük egy szakember tanácsát, hiszen a sok megoldási mód közül csak hozzáértő tud dönteni. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.