Betonjavítás I.

2014. június 17.

beton _ szalay csaba _ epitesz _ 2Magyarországon az új épületek homlokzatain még nagyon idegenül hat a látszóbeton. Az emberek idegenkedését a látszóbeton felületektől az is okozza, hogy a már megvalósult beruházásoknál is gyakran siralmas kivitelezési minőséggel találkozhatunk. Sokan nem is gondolnák, hogy még ilyen esetekben is van esély a javításra.

A beton javítása két okra vezethető vissza. Az emberi tényezők közül az egyik ok, hogy korábban a betonokat nem megfelelően készítették és a beton felületkezelése is elmaradt. A porló, morzsolódó felületek anyaghiányosságra utalhatnak. Továbbá a mai divatos „látványbetonok” vagy látszóbetonok rossz minőségben készültek el és ezért kozmetikázni kell azokat.

A másik ok a környezeti tényező, melyek közül legnagyobb mértékben a vegyi (savas eső, sózások, olajok, járművekből távozó szennyezőanyagok) és a fagykárok okozzák a betonfelületek vagy szerkezetek tönkremenetelét.

Nézzük először a felületi hibákat néhány mondatban összefoglalva.

A felületi minősége a beton helyes bedolgozásától függ a legnagyobb mértékben. Rossz tömörítés esetén „darázsfészkek” jelennek meg a felületen. Előfordulhat, hogy a betonszállításba hiba lép fel, és a friss beton összedolgozása a korábbi betonnal már nem lehetséges. Ilyen esetben látszani fog a két betonozási ütem határvonala.

beton _ szalay csaba _ epitesz _4A zsaluhéj állapota is nagyon fontos. A zsaluhéj lenyomata meglátszik a kész betonon, így a zsaluhéj szennyeződései, és a túlzott, vagy elmaradt zsaluhéj olajozás nyomai is meglátszanak. Gyakran előfordul, hogy a táblák nem lettek megtisztítva. Látszóbeton felületeknél a zsalurendszer minden elemét kell használni. Szinte mindig elmarad a táblák közötti tömítőszalag elhelyezése. Ez azért fontos, mert a vibrálás során a cementtej a réseken eltávozik, és ezért ezen a részén a beton hiányos frakciójú lesz. (Esetleg darázsfészkes).

A hibák után azonban felmerül a kérdés, hogy miként javíthatunk ezeken a felületeken.

beton _ szalay csaba _ epitesz _ 1Korábban cementtejjel próbálták orvosolni a hibát, főleg, amikor a betonvas is kilátszódott. Manapság már korszerű betonjavító szereket lehet használni. Ezekkel az a baj, hogy a betonjavítás során nem tudjuk kellően hozzáilleszteni a beton színéhez, ezért azok szerkezetileg javítottak lesznek, de esztétikailag nem. Ez a hiba betonfestéssel orvosolható.

Az, hogy az említetten kívül még milyen betonjavítási módszereket ismerünk, a jövő heti cikkünkből derül ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.