Az építési e-napló II.

2014. május 27.

Múlt heti Felújításblog cikkünkből kiderült, hogy milyen előkészítendő teendőink vannak az építési e-napló igénylése előtt, és hogy milyen módon zajlik a napló megnyitása. Friss cikkünkből megtudhatjuk, hogy kell kitöltenie az e-naplót.

shutterstock_96445943Amennyiben a napló megnyitása sikeres volt, akkor úgymond az eljárás nehezén túl vagyunk. A következő lépésként eseti bejegyzésben is át kell adni a kivitelező vállalkozó számára a munkaterületet, amit neki szintén eseti bejegyzésben el kell fogadnia. Így a munkaterület átadása szabályszerűen megtörtént.

Amennyiben rendelkezünk műszaki ellenőrrel, annak szerződését és kamarai igazolását is töltsük fel a közös gyűjtőnaplóba.

Továbbiakban a kivitelezőnek lesz komolyabb feladata a napló vezetésével kapcsolatban, hiszen a tervek feltöltésén kívül más feladat nem szokott előfordulni az építtető részéről a műszaki átadás-átvételi eljárásig.

A kivitelezőknek is minden jogosultságról szóló igazolást fel kell tölteniük a gyűjtőnaplójukba. Fontos tudni, hogy amennyiben generálkivitelezésre szerződünk, abban az esetben a felelős műszaki vezető jogosultsága is feleljen meg az építményre vonatkozóan. A kivitelező vállalkozóknál a kamarai nyilvántartásban a tevékenységi körök hiánya is előfordulhat. (Többre szerződnek, mint amire jogosultságuk van.)

shutterstock_123428986A napló vezetésével kapcsolatban meg kell említeni, hogy minden nap vonatkozásában kell a naplót írni. Ez azt jelenti, hogy hétvége, ünnepnap vagy technológiai szünet esetén is. Ilyen esetben az utolsó munkavégzési napon a várható munkavégzési nap megjelölésével kell bejegyzést tenni a további munkálatokra vonatkozóan. (Mikor várható a további munkavégzés). Amennyiben ennek időpontja eltolódik, úgy ezen a napon is új bejegyzést kell tenni.

Fontos tudni még, hogy ami a naplómellékletekbe feltöltésre kerül, azt mind az építtetőnek, mind a kivitelező vállalkozóknak eseti bejegyzésben a naplóba fel kell tüntetni.

A következő cikkemben a napló vezetésének további szabályairól még gyakorlati iránymutatást is adok.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.