Az építési e-napló I.

2014. május 20.

shutterstock_98459045Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009-es kormányrendelet értelmében minden építésügyi hatósági engedélyhez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni.Ezt a naplót családi házunk esetén már elektronikusan kell vezetni, amennyiben az építkezést (naplónyitást) 2013. október 1. után végeztük.

A folyamat első lépése, hogy a naplónkat készenlétbe kell helyezni, és ezt
a www.e-epites.hu oldalon meg tudjuk tenni. Fontos tudni, hogy „ügyfélkapuval” kell rendelkeznünk, amit az okmányirodában gyorsan elkészítenek számunkra, amennyiben még nem rendelkezünk ezzel.

A készenlétbe helyezésnél az építkezésről szóló adatokat meg kell adni. Fontos tudni, hogy a záradékolt építési engedélyt és a jogerőről szóló határozatot fel kell tölteni. A záradékolt terveket elektronikus záradékolás esetén az ÉTDR rendszerből tudjuk letölteni, majd a tervnaplóba feltölteni. Régi eljárás esetén be kell szkennelni vagy egyszerű esetben fotózni.

A készenléti tárhelyre a befizetés igazolását, meghatalmazásokat, cég esetén aláírási címpéldányt és cégkivonatot kell feltölteni. Amennyiben megfelelő jogosultsággal vagy szakmunkás végzettséggel, a jogszabályban meghatározott rokoni viszonyban vagy saját építkezésénél veszünk részt, akkor a jogosultságokról szóló igazolásokat is a készenléti tárhelyre kell feltölteni.

A Lechner Lajos Tudásközpont visszaigazolása után már rendelkezünk naplóval, azonban a naplónk még nem nyitott és a munkaterület még nincsen átadva.

shutterstock_99868874Ehhez új főnaplót kell nyitnunk, ahol a kivitelező adatait meg tudjuk adni és a szereplők meghívását is el tudjuk végezni. Ehhez az ún. NÜJ szám kell. Fontos tudni, hogy egy személyhez több szerepkör is rendelhető. A visszaigazolásokat követően a szerepköröknél a név után az IGEN feliratnak kell megjelennie. Érdemes tudni, hogy a naplóvezetésért a felelős megjelölése esetén kattintsunk a nevére, majd a munkaterület átadás gombbal ténylegesen adjuk át a munkaterületet.

Ezt követően a napló pdf-ben történő nyomtatásánál az állapot „nyitott”-á változik (ennek hiányában „előkészítés alatt” marad az állapot megnevezése).

Következő heti cikkemből kiderül, milyen feledatokat vagyonk kénytelenek elvégezni, ha sikeresen kiviteleztük a fent leírtakat. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.